IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания се забави до най-ниското си ниво през 2022 г.

Базовият индекс обаче отчете още едно ускоряване в ръста на цените

15:03 | 30.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поевтиняването на електроенергията в Испания спомогна за забавянето на потребителската инфлация, която през декември възлезе на 5,8% на годишна база, или най-ниското ниво през 2022 г., съобщи испанският статистически институт (INE) в петък, пише Ройтерс.

Базовата инфлация, която изключва волатилните цени на пресните храни и енергията, обаче бе на ниво от 6,9%, което е по-високо от отчетените 6,3% през ноември.

През миналия месец Испания се радваше на най-ниската инфлация сред 27-те членки на Европейския съюз (ЕС), след като през юли тя достигна връх от около 11%.

„Имаме много положителни данни, пет (процентни) пункта за пет месеца... На базовата инфлация ѝ отнема повече време да се забави, тъй както ѝ отне повече време да се покачи“, коментира министърът на икономиката на Испания Надя Калвиньо в интервю за SER.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени е 5,6% за декември. За сравнение – през ноември той бе 6,7%, докато очакванията за декември в анкета на медията бяха за резултат от 6%.

Безплатното пътуване с влак и отстъпките за използването на градския транспорт, ограниченията върху увеличението на наеми и мерките, свързани със сметките за енергия, изглежда са имали ефект върху ръста на цените.

По-рано тази седмица Испания одобри третия за тази година голям пакет от мерки, целящи да облекчат удара от инфлационния натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още