IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция освободи заседналия товарен кораб в Босфора

Плавателният съд, който пренася грах, заседна след предполагаем проблем със системата за управление на път от Украйна до Истанбул

13:18 | 16.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Изглед към Босфора. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg
Изглед към Босфора. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Турция е успяла да освободи блокирания в Босфора кораб, освобождавайки ключовия воден път, който свързва Черно море с международните пазари.

Буксири са успели да освободят товарния кораб, който заседна по-рано в понеделник, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информация от CNN Turk. Плавателният съд, който пренася грах, заседна след предполагаем проблем със системата за управление на път от Украйна до Истанбул. Проливът засега още не е отворен за корабния трафик.

Подобни инциденти в Босфора обикновено се решават в рамките на няколко часа. Все пак те остават напомняне за дългогодишните притеснения на Анкара за евентуални морски злополуки във води, които са от голямо туристическо значение и служат като изглед за едни от първокласните недвижими имоти в страната.

Наскоро Анкара спря преминаването на петролни танкери от Русия през Босфора заради притеснения за застраховката им заради санкциите във връзка с войната в Украйна. Тя ги пропусна едва след като получи уверение, че плавателните съдове са застраховани срещу евентуални инциденти като разливи и сблъсъци.

Засега не се съобщава за разливи от товарния корал, носещ името MKK-1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още