IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Товарен кораб със зърно от Украйна заседна за кратко в Суецкия канал

M/V Glory вече е върнат на вода и около 20-те кораба, които бяха блокирани заради него, ще възобновят своите пътувания

10:28 | 09.01.23 г.
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg, архив
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg, архив

Товарен кораб, превозващ зърно от Украйна, заседна за кратко в Суецкия канал, прекъсвайки трафика през водната артерия, но беше бързо изтеглен, съобщи Bloomberg по информация от египетската Leth Agencies.

Корабът M/V Glory заседна, докато се присъединяваше към южния конвой, преминаващ през канала, съобщи по-рано председателят на администрацията на Суецкия канал Осама Рабие пред телевизия Al-Arabiya, цитиран от Ройтерс.

Той вече е върнат на вода и около 20-те кораба, които бяха блокирани в канала заради него, ще възобновят своите пътувания с малки закъснения, се казва в изявление на Leth, която предоставя услуги за плавателни съдове, преминаващи през Суецкия канал.

Корабът за насипни товари плава под флага на Маршаловите острови, показват данните от сайтовете за проследяване на плавателни съдове VesselFinder и MarineTraffic.

M/V Glory е отплавал от украинското пристанище Черноморск на 25 декември на път за Китай с 65 970 метрични тона царевица, сочат данни на базирания в Истанбул Съвместен координационен център (JCC), който наблюдава износа на зърно от Украйна.

От JCC, който включва представители на ООН, Турция, Украйна и Русия, казват, че корабът е получил разрешение да продължи пътуването си от Истанбул след проверка на 3 януари.

Суецкият канал е един от най-натоварените водни пътища в света и най-краткият морски път между Европа и Азия. През май 2021 г., няколко седмици след засядането на гигантския контейнеровоз Ever Given в канала, египетските власти започнаха да разширяват южния вход на морската артерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още