IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на иновациите ще информира бизнеса чрез Spotify как да кандидатства за 1,7 млрд. лева

През тази година ще бъдат отворени десет процедури за подкрепа на българските фирми, съобщи Илияна Илиева

21:11 | 30.01.23 г.
Снимка: МИР
Снимка: МИР

През тази година ще бъдат отворени десет процедури за подкрепа на българския бизнес на обща стойност почти 1,7 млрд. лева. Очаква се шест от тях – за около 1 млрд. лева, да започнат до средата на годината. Това съобщи Илияна Илиева, директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа, в първото издание на новия институционален подкаст, който ще се излъчва в Spotify и още пет платформи.

Средствата ще бъдат инвестирани чрез Националния план за възстановяване и устойчивост и програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

Безвъзмездна финансова помощ ще могат да получат микро-, малки и средни предприятия, а по част от мерките – големи компании, научни организации, които работят в сътрудничество с фирмите.

„До няколко дни ще започне подаването на проектни предложения по процедурата за изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергия. Тя е част от Плана за възстановяване и устойчивост и е с бюджет 200 млн. лева“, обяви Илиева. По думите ѝ, чрез нея фирми от различни сектори ще могат да създават мощности до 1 MWh за производство и собствено потребление на електроенергия. По този начин те ще подобрят енергийната си ефективност и ще станат по-малко зависими от свободния пазар.

„През февруари ще бъде отворено кандидатстването по мярката „Подкрепа за иновативни МСП, отличени с „Печат за високи постижения“. Със 118 млн. лв. по нея ще бъдат подпомогнати компании, които са кандидатствали по европейските програми „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“, но не са получили финансиране“, обясни Илиева. Тя подчерта, че знакът на Европейската комисия гарантира високото качество на проектните им идеи и потенциалът им да бъдат разработени иновативни продукти и услуги с висока добавена стойност за българската икономика и общество.

До месец ще бъде обявена за обществено обсъждане и процедурата за изграждане на индустриални зони и паркове, по която са предвидени 212, 5 млн. лв.

През февруари ще започнат и обществени консултации по мярката „Кръгова икономика“. Заложените средства по нея са 180 млн. лв. и са предназначени за закупуване на нова апаратура и внедряване на модерни решения за по-добро управление на ресурсите и отпадъците, по-широка употреба на вторични суровини и разработване на зелени поточни линии. Това ще бъде и последната програма, която Министерството на иновациите и растежа администрира по плана за възстановяване и устойчивост.

Илиева изтъкна, че почти веднага след нея ще започне изпълнението на двете програми „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, като до края на годината са планирани общо шест процедури и по тях.

„По първата програма през настоящата година ще бъдат инвестирани над 420 млн. лв. в разработване и внедряване на иновации в предприятията. Други 117,5 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряване на производствения капацитет на семейните фирми и дружествата от творческите индустрии и занаятите“, допълни Илиева.

По думите ѝ, по програмата за научни изследвания с 336 млн. лв. ще бъде подкрепено развитието на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, изградени през миналия програмен период със средства от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„С близо 150 млн. лв. ще бъдат създадени 12 цифрови и иновационни хъбове. Те ще бъдат разположени в различни области на страната и ще подпомагат връзката на местния бизнес и научните организации в съответния регион. В края на 2023 г. ще бъде пусната и ваучерна схема за 49 млн. лв. за разработване на съвместни продукти и услуги на бизнеса и българските учени“, съобщи директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР.

Нови епизоди на подкаста, който се излъчва съвместно със София Тех Парк, ще се публикуват всеки петък.

Подкастът може да се следи в Spotify и в още пет платформи:

https://open.spotify.com/show/7yr90ejEDBW26RgpqNVol0 << SPOTIFY

https://www.deezer.com/en/show/5660657 << DEEZER

https://anchor.fm/pzir << ANCHOR

https://podkast-za-inovacii-i-rastezh.simplecast.com << SIMPLECAST

https://www.pandora.com/podcast//PC:1001054796 << PANDORA

https://www.stitcher.com/show/1054796  << STITCHER

Последна актуализация: 20:54 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още