IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Пулев: Малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за ВЕИ субсидии

Идеята е малкият и средният бизнес да постигнат енергийна сигурност за собствени нужди, като бюджетът за процедурата е 200 млн. лв., изтъква министърът

11:36 | 22.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Една от процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще стартира през февруари и предвижда малките и средни предприятия, които инвестират в инсталации за възобновяема енергия и съпътстваща инфраструктура, да кандидатстват за субсидии, посочва в интервю за БНР министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Идеята е малкият и средният бизнес да постигнат енергийна сигурност за собствени нужди, добавя гостът. По думите му интересът към процедурата е огромен. Бюджетът е 200 млн. лв. След средата на годината ще започне реалното изпълнение на инвестициите, добавя той.

"Оригинално разписаната версия на ПВУ не е оптимална, но динамично ситуацията подлежи на промени. Предстоят трудни преговори с неясен край. Ще защитим интереса на държавата, на потребителите. Влизаме в трудна ситуация. Първоначалната нагласа на Европейската комисия е негативна", изтъква Пулев.

Той допълни, че министерството "е дало сила", информирайки малките и средни предприятия за Плана, като 953 фирми ще получат помощ по линия "Технологична модернизация". 

"Пари ще има. Държавата не е заложна къща. Има средства в бюджета за национално съфинансиране“, изтъква Пулев, добавяйки: „Тече процес на договаряне - разпращат се договори към тези компании. Има технологично време, в което те трябва да дадат обратна връзка. Подписваме договорите през февруари. Още през март средствата ще потекат към малките и средни предприятия, отговорили на критериите. От гледна точка на служебния кабинет - ние си свършихме работата. Но през последните месеци фокусът на депутатите беше другаде - хартиена бюлетина, странични теми, и те неглижираха важната тема - гласуване на проектозаконите, свързани с ПВУ. Това ще се отрази върху второто плащане към фирмите". 

Пулев подчерта, че ПВУ е удобна политическа изтривалка и много хора се изказват по темата, той е важен инструмент за подкрепа на бизнеса, но не е единствен такъв, изтъква министърът.

"Успяхме да активираме и да получим одобрение от Брюксел на всички десет европейски програми по линия на структурните фондове. Заварихме нула одобрени програми, приключихме годината с десет. 7 млрд. евро по линия на Министерството на иновациите и растежа. Отговаряме за две основни програми - тази за конкурентоспособност и иновации в предприятията и тази, свързана с научните изследвания. До средата на годината ще налеем 1 млрд. лева по линия на Плана и на двете програми... ПВУ е важен, но не е ключов спрямо цялостния контекст на българската икономика. Той ни дава мотивация за законови реформи, неглижирани през годините", посочва Пулев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 22.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още