IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Пулев: Пари в ББР има, финансирането ще е за приоритетни сектори

Лимитът за кредитиране е 5 млн. лв., сега средният кредит е под 400 хил. лв., съобщи министърът

12:13 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Пари в Българската банка за развитие има, но има проблем в достигането на средствата до малкия и среден бизнес. Липсва визия и адекватна стратегия в банката, има рискове с нивото на бюджетиране и контрол. Този коментар в Bulgaria ON AIR направи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Според него кредитирането и подкрепата на малките и средни предприятия е ключово, особено в условия на криза. „ББР трябва да регулира държавните дисбаланси, трябва да се фокусираме и върху определени приоритетни сектори и географското разпределение. Банката не работи оптимално. Чрез отсъствието на клонова структура тази банка е обречена на провал", е мнението на Александър Пулев.

Министърът съобщи, че теоретичният лимит за кредитиране е 5 млн. лв., а реално средният кредит е под 400 хил. лв. Той се надява, че това ще се промени след назначаването на ново ръководство на държавната банка. Пулев подчерта, че ББР може да помогне с финансиране на бизнеса, включително и с допълнителни средства от Министерския съвет, но смята, че те ще се отпуснат, след като банката заработи ефективно.

Министърът обяви, че в ББР вече има нов инструмент за земеделците, които са определяни като високорискова индустрия. По думите му техният бизнес модел не се разбира и достъпът им до финансиране е отрязан на практика от търговските банки, но се надява тази празнина да се запълни от ББР.

Пулев съобщи и за друг финансов инструмент за малкия и среден бизнес, който ще осигури достъп до публичните пазари чрез Българска фондова борса.

„По Плана за устойчивост 600 млн. лв. ще бъдат на разположение на микро- и малките предприятия по четири процедури до края на годината, съобщи министърът на иновациите и растежа. – Над 2500 фирми имат интерес към първата процедура – за технологична модернизация". Втората процедура на стойност над 30 млн. лв. е за киберсигурност, и е отворена до 19 декември.

Какъв финансов ресурс от Фонд на фондовете ще отиде към бизнеса и по-лесно ли ще се управляват средствата му след назначаването на нов надзорен съвет?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още