IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама нови членове влизат в надзора на ББР

С Росен Карадимов и Деляна Иванова Надзорният съвет на държавната банка се увеличава от трима на петима членове

19:49 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев подписа днес назначаването на доц. д-р Росен Карадимов и Деляна Иванова като нови членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие ЕАД (ББР ЕАД), съобщиха от пресцентъра на министерството.

С днешното решение Надзорният съвет на ББР се увеличава от трима на петима членове, като това не натоварва финансово ББР, се уточнява в съобщението. На 23 септември Александър Пулев намали възнагражденията на членовете на Надзорния съвет на ББР на 2 хил. лв. от до 10 хил. лв. на човек на месец. Така месечната сума за възнаграждения на всички петима членове на НС след увеличаването на състава на органа ще е в пъти по-малко от възнагражденията на тримата преди промените.  

Приоритетна задача, възложена от министъра на новите членове на Надзорния съвет, е изработване и реализиране на правни, надзорни, контролни и организационни механизми, които да гарантират, че банката ще следва единствено и само политики, които постигат целите й, заложени в чл. 2, т.1-т.5 на Закона за ББР.  Този член гласи, че институцията работи за подобряване на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране; че привлича и управлява на средносрочни и дългосрочни местни и чуждестранни ресурси, че прилага схеми и инструменти за финансиране на публични инвестиции и приоритетни за икономиката проекти, привлича средства от международни институции, инвестира в намаляване на регионалните дисбаланси.

Днешното решение е в изпълнение на обявеното по-рано от Пулев намерение да подсили ефективността на работата на Надзорния съвет, като прекрати противоречащата на Закона за ББР, Търговския закон и Устава на ББР практика Надзорният съвет на банката да дублира функциите на Управителния й съвет. Съгласно Устава на ББР Надзорният съвет не може да участва в управлението на банката.

Доц. д-р Росен Карадимов е избран за член на НС на ББР след предварително одобрение от БНБ, посочват от министерството. Той е избран като независим член в надзора на държавната банка.

Росен Карадимов. Снимка: Министерство на иновациите и растежа Росен Карадимов. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Карадимов е преподавател в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ от 1991 г. Той е титуляр и лектор на учебната дисциплина "Право на интелектуалната собственост". Специализирал е търговско право в Институт „Макс Планк“, Хамбург, Германия.

Той е народен представител в VII Велико народно събрание, участвал в приемането на Конституцията на Република България от 1991 г., както и народен представител в XXXVI Народно събрание.

Карадимов е правен консултант и процесуален представител на ББР АД, НГФ ЕАД и Микрофинансираща институция Джобс АД по дела по спорове по предявявани вземания към КТБ АД (н) в производството по несъстоятелност и обжалване на сметката за разпределение.

Деляна Иванова. Министерство на иновациите и растежа Деляна Иванова. Министерство на иновациите и растежа

В последното редовно правителство Деляна Иванова е заместник-министър на регионалното развитие, ръководител на управляващите органи на програмите със средства от ЕС, администрирани в МРРБ и ресорен заместник-министър за политиките  в отрасъл водоснабдяване и канализация и държавна собственост.

Преди встъпването си в изпълнителната власт Иванова е народен представител в 45-то Народно събрание и 46-то Народно събрание и е член на Комисията по бюджет и финанси. По-голямата част от професионалния й път е в банковата сфера - в Креди Агрикол България (Изпълнителен директор и член на Управителния съвет), ТБ Биохим, Банка ДСК и Пощенска Банка/ Юробанк България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още