IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на членовете на надзора на ББР са намалени пет пъти

Банката не работи ефективно, Сметната палата я проверява, обяви министърът на иновациите Александър Пулев

20:46 | 23.09.22 г.
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Заплатите на членовете на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) се намаляват пет пъти от 10 хил. на 2 хил. лева. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в интервю  за предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите му банката не се управлява ефективно и министерството му иска  по-добри резултати и по-добър контрол.

„За цялата календарна 2022 г. заложената цел на банката са кредити в размер на 342 млн. лв. за фирмите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едва 60 млн. лв. Към момента изпълнението е много слабо и моята оценка е Слаб 2. Пишем двойка на Надзорния съвет и намаляваме заплатите им“, посочи Пулев, цитиран от БТА.

Той съобщи още, че  от понеделник, 19 септември, в ББР тече одит от Сметната палата. „Такъв одит се случва за първи път от 15 години – откакто ББР е създадена”, отбеляза министърът и подчерта, че препоръките на този одит трябва да се изпълнят от следващия министър на иновациите.

„Ще предложим нови хора в Надзорния съвет на ББР, които имат нужната компетентност и визия, за да работи банката по-добре. Основната цел ще бъде да се подпомагат по-целенасочено микро-, малки и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката“, каза министърът.

По думите на Пулев лимитът за кредит няма да бъде променян и ще остане 5 млн. лева. В момента средната сума за отпускане на кредит е 350 хил. лева, отчете той. Според него трябва да се разшири и продуктовият портфейл на банката.

По думите му, Министерството на иновациите и растежа разработва две мерки, с които да се подобри работата в институцията. Първата е да се насърчи съфинансирането, като ББР участва като съкредитор по големи експозиции, но само и единствено при условие, че те се управляват от друга голяма международна институция, която да бъде водеща и с безспорна репутация. Втората мярка е да се насочат част от кредитите през публичните пазари, в т.ч.  фондовата борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още