IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пулев: ББР не се ръководи ефективно, управлението е катастрофално

Лимитът от 5 млн. лв. в ББР няма да бъде променян, заяви новият председател на Надзорния съвет Росен Карадимов

20:31 | 09.11.22 г. 1
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Снимка: Министерство на иновациите и растежа
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

ББР не се ръководи ефективно. Банката не подпомага малките и средните предприятия. Управлението на банката е катастрофално, заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на блиц контрол в Комисията по икономика и иновации в Народното събрание. Той обясни, че досега Надзорният съвет е дублирал функциите на Управителния съвет, съобщава пресцентърът на ведомството му.

Министърът обясни, че стремежът е Българската банка за развитие да работи в тясно сътрудничество с бизнеса, за да бъдат посрещнати ефективно неговите нужди. „Вместо да си измисляме нови финансови инструменти в канцеларията, ние си говорим с различните браншове, за да ги подкрепим“, заяви още той.

По думите му банката сега работи на загуба. „Няма визия, няма стратегия. Всеки се оправдава с едно заварено положение“, обясни Пулев. Той заяви, че към този момент банката не работи за хората, за общините и не подпомага за намаляването на икономическите диспропорции. Той добави, че в момента тече първият в историята на банката одит.

Относно стратегията за развитието на банката Пулев обясни, че ръководството ще се стреми към разширение на продуктовата гама, предлагана от ББР.

Той сподели, че банката в момента не подпомага малките и средни предприятия. За целта е разработен нов инвестиционен инструмент между МИР, ББР и Българската фондова борса  и частни инвеститори, за да се набира финансиране за малките и средните предприятия през фондовата борса. Той добави, че министерството е намалило заплатите на членовете на Надзора от 10 000  лв. на 2000 лв. на човек и че вчера са били назначени двама нови членове на Надзорния съвет. „Със своята експертиза те трябва да подпомогнат органа да се отстранят всички системни проблеми в банката“, аргументира се още той.

Междувременно новият председател на Надзорния съвет на ББР Росен Карадимов заяви пред bTV, че освен да подкрепя малките и средни предприятия банката има още две важни цели по закон – да подпомага държавата в публични политики в критични за държавата сектори в условията на криза и да предлага финансови политики и инструменти за преодоляване на регионалните дисбаланси в страната.

Той подчерта, че въведеният лимит от 5 млн. лв. категорично няма да бъде променян и допълни, че досега банката е кредитирала пренебрежително малко фирми.

По думите му ББР е единствената банка след БНБ, която е създадена със специален закон. „Министър Пулев прочете правилно закона и реши да подсили Надзорния съвет на банката, за да се реализират целите на банката“, заяви Карадимов и добави че Надзорният съвет определя политиките,  визията и стратегията на банката.

Карадимов подчерта, че в условията на няколко кризи банката може да предложи програми за целево финансиране на бизнеси. Той даде пример със съвместния инвестиционен инструмент между ББР и Българската фондова борса, който ще позволи на български компании да получат свеж ресурс с един прозрачен подход.

„Ще предложа да се създадат три съвета към банката. Единият ще бъде  с работодателските организации, за да има по-голяма информираност за продуктите, с обществени организации, за да има контрол и със Сдружението на общините - за преодоляване на регионалните дисбаланси“, поясни той

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Quandt
преди 1 година
Предвид това, че общата продукция на банката за деветмесечието е 80тина милиона, от които близо 35% идват по линия на лизинга, мисля, че категорично идеята за трансформация на банката към МСП емпирично се доказа като обречена. Смешно е, че банка с персонал от над 200 души не може да направи повече нова продукция отколкото да кажем кептив лизинг тип Сканиа Файненс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още