IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитите в България са намалели в края на 2022 г., докато в ЕС са нараснали рязко

Регистрациите на нови фирми у нас са се увеличили с 0,9% през последното тримесечие на миналата година

22:34 | 17.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Броят на заявленията за обявяване на несъстоятелност сред фирмите в Европейския съюз се е увеличил значително през четвъртото тримесечие на 2022 г. - с 26,8% в сравнение с предходното тримесечие, достигайки най-високите нива от началото на следенето на данни през 2015 г. Броят на заявленията за несъстоятелност се увеличава през всичките четири тримесечия на 2022 г., сочат данните на Евростат, разпространени днес.

Що се отнася до регистрациите на нов бизнес, те леко намаляват с 0,2% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо предходното тримесечие. Като цяло през всичките четири тримесечия на 2022 г. нивата на бизнес регистрации са по-високи, отколкото през периода преди пандемията от COVID 2015-2019 г.

Регистрации на нови фирми и заявления за несъстоятелност в ЕС. Графика: Евростат Регистрации на нови фирми и заявления за несъстоятелност в ЕС. Графика: Евростат

В България фалитите намаляват с 2,1 на сто през последното тримесечие на 2022 г. на тримесечна база, като не може да се очертае ясна тенденция за миналата година, започнала с увеличения на заявленията за несъстоятелност през първите две тримесечия, а впоследствие записвайки значителен спад от почти 11% през лятото.

Същевременно регистрациите на нови фирми у нас са се увеличили с 0,9% в края на миналата година, забавяйки се спрямо предходните две тримесечия, когато са регистрирани по-категорични повишения от по над 3 на сто.

В сравнение с предпандемичното четвърто тримесечие на 2019 г. броят на заявленията за несъстоятелност в Европейския съюз в края на миналата година е по-висок в повечето сектори на икономиката. Най-голямо увеличение на броя на фалитите в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. е регистрирано при услугите по настаняване и хранене (+97,7%) и транспорт и складиране (+85,7%). Броят на заявленията за несъстоятелност е по-нисък само в три сектора на икономиката: промишленост (-17,6%), строителство (-9,2%) и информация и комуникация ( -4,0%).

 

Последна актуализация: 22:34 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още