IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регистрациите и фалитите на компании в ЕС са нараснали през лятото

Броят на регистрациите на нов бизнес през първите три тримесечия на 2022 г. е по-висок в сравнение със същия период на предпандемичната 2019 г.

20:15 | 17.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Регистрациите и фалитите на компании в Европейския съюз (ЕС) са се увеличили през третото тримесечие на 2022 г. в сравнение с второто, като ръстът на фалитите значително изпреварва този на новите регистрации, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Регистрациите на нови фирми са се увеличили с 2,6% през периода, след като преди това отбелязаха лек спад през първите две тримесечия на годината. Същевременно фалитите са нараснали за пето поредно тримесечие - заявленията за несъстоятелност са се увеличили с 16,3%, в сравнение с предходното тримесечие.

Регистрации и фалити на компании в ЕС. Графика: Евростат Регистрации и фалити на компании в ЕС. Графика: Евростат

В периода юли-септември спрямо април-юни регистрациите на нови компании са се покачили главно в промишлеността - с 8,1%, в сектор „Информация и комуникация“ (2,3%) и „Транспорт и съхранение“ (1,8%).

Броят на регистрациите на нов бизнес през първите три тримесечия на 2022 г. е по-висок в сравнение със същия период на предпандемичната 2019 г. В сравнение със същото тримесечие на 2019 г. третото тримесечие на 2022 г. е донесло 6,2% увеличение на регистрациите на нови фирми.

През лятото декларациите за несъстоятелност са намалели само в транспортните дейности. В сравнение с предходното тримесечие сектор „Транспорт и съхранение“ е единственият сектор, който регистрира спад (-5,4%) на фалитите през третото тримесечие, докато всички останали дейности отбелязаха повишения.

Най-голям ръст на фалитите има в секторите „Хотели и хранителни услуги“ (24%), „Финансови и застрахователни дейности“ (17,8%) и „Промишленост“ (16.2%). Най-слабо са се увеличили фалитите в сектор „Информация и комуникация” – с 1,6%.

Най-големи понижения в броя на фалитите в сравнение с периода преди пандемията (третото тримесечие на 2019 г.) са регистрирани в строителството, промишлеността и комуникации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още