IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новорегистрираните фирми в ЕС намаляват през второто тримесечие, фалитите растат

У нас фалитите на фирми нарастват, но с по-бавен темп в сравнение с първото тримесечие

13:48 | 17.08.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Регистрациите на нови фирми в Европейския съюз са намалели с 1,2% през второто тримесечие на тази година спрямо предходното тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Новите регистрации намаляват от началото на годината като цяло, като през първото тримесечие беше отбелязан спад от 2,3% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.

В същото време броят на фалитите в ЕС нараства отново за четвърто поредно тримесечие. Ръстът на броя на фалитите започна през третото тримесечие на 2021 г. след чувствителния спад с 11% през второто тримесечие на миналата година спрямо предишните три месеца. Последните данни показват, че между април и юни обявените фалити са нараснали с 2,2% спрямо началото на 2022 г. Новорегистрираните фирми и обявените фалити в ЕС. Графика: Евростат Новорегистрираните фирми и обявените фалити в ЕС. Графика: Евростат

Броят на регистрираните фирми през първите две тримесечия на 2022 г. все още е по-висок спрямо периода преди пандемията през 2019 г.

В същото време обявените фалити нарастват най-много в сектора на транспортните дейности през второто тримесечие на 2022 г.

Преглед на фалитите по вид дейности показва, че само строителството и секторът на информационните и комуникационните технологии са регистрирали спад през второто тримесечие спрямо предходното, съответно с 12% и 4%.

Други сектори обаче отбелязват ръст на фалитите. Секторите на транспорта и складирането (+16%) и на образованието, здравните грижи и социалните дейности (+12%) отбелязват най-големи повишения на броя на фалитите през второто тримесечие спрямо предходното. Обявени фалити в ЕС по сектори. Графика: Евростат Обявени фалити в ЕС по сектори. Графика: Евростат

В сравнение с периодите преди пандемията, т.е. преди 2020 г., броят на обявените фалити през второто тримесечие на 2022 г. е по-малък в повечето сектори от икономиката с две основни изключения – транспорта и складирането и сектора на настаняванията и хранителните услуги, където фалитите през 2022 г. са повече в сравнение с периода преди пандемията.

Най-голям спад на броя на фалитите при сравнение на второто тримесечие с периода преди пандемията е отчетен в индустрията, строителството, информационните и комуникационните технологии и търговията.

При сравнение по страни най-голям ръст на регистрациите на нови бизнеси през второто тримесечие в сравнение с първото отчитат Румъния (+20,9%), Португалия (+7,7%) и Словакия (+6,7%). България също отбелязва ръст на новорегистрираните фирми от 2,6% след спадовете в предходните две тримесечия.

Най-голям спад на новорегистрираните фирми в ЕС през второто тримесечие отбелязват Литва (-8,8%), Дания (-5,9%) и Италия (-5,2%).

Словакия е страната с най-голям спад на обявените фалити през второто тримесечие в сравнение с първото (-18,3%), следвана от Естония (-18,1%) и Унгария (-11,7%). На обратния полюс, най-голям ръст на обявените фалити е отчетен в Латвия (+74,4%), Белгия (+14,7%) и Дания (+11,9%).

В България броят на фалитите на фирми също са нараснали през второто тримесечие с 4,6%, но това е по-бавен темп спрямо покачването с 12,9% през първото тримесечие.

На ниво еврозона броят на регистрираните фирми през второто тримесечие е намалял с 2 на сто, а обявените фалити на фирми нарастват с 2,5%, сочат сезонно изгладените данни на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още