fallback

Лидерите на ЕС и ЕЦБ: Европейските банки са добре капитализирани и ликвидни

Малко е вероятно еврозоната да изпадне в нова банкова криза, смята нидерландският премиер Марк Рюте

21:48 | 24.03.23 г. 4

Лидерите на ЕС и на Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитаха да успокоят пазарните сътресения, като показаха единен фронт за банковия сектор в петък. Те заявиха, че кредиторите в ЕС са добре капитализирани и ликвидни благодарение на извлечените поуки от колапса на Lehman Brothers през 2008 г., пише Ройтерс.

„Нашият банков сектор е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции“, заявиха лидерите на 27-те страни членки на ЕС в комюнике в края на среща, посветена на икономиката като цяло, но помрачена от срива на банковите акции.

Книжата на европейските банки отново поевтиняха чувствително в петък, като Deutsche Bank и UBS пострадаха заради притеснения, че действия на регулатори и централни банки все още не са овладели проблеми в сектора след финансовата криза през 2008 г.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че е малко вероятно еврозоната да изпадне в нова банкова криза, защото секторът е далеч по-силен, отколкото преди десет години.

„Това е много малко вероятно, ако погледнете как сме организирали нещата в Европа“, каза той.

Но книжата на Deutsche Bank поевтиняха за трети пореден ден, като отписаха над 12% от стойността си след рязък ръст на разходите за застраховка на облигациите ѝ срещу риск от спиране на плащанията. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли пазарните притеснения за най-голямата банка в страната.

„Deutsche Bank модернизира и реорганизира фундаментално бизнес модела си. Тя е много рентабилна банка и няма основания за притеснения“, каза Шолц пред репортери.

Сила и стабилност

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви пред лидерите на ЕС, че европейските банки са стабилни, но призова правителствата да постигнат напредък по блокирана програма на ЕС за гарантиране на влоговете, съобщиха официални представители.

„Банковият сектор в еврозоната е силен, защото приложихме регулаторните реформи, приети на международно ниво след световната финансова криза за всички тях“, заяви Лагард и допълни, че „инструментариумът“ на ЕЦБ е напълно готов да предостави ликвидност на системата, ако е необходимо.

Защитавайки стремежа а ЕЦБ за повишаване на лихвите с цел овладяване на високата инфлация във време на сътресения в банковия сектор, Лагард заяви, че няма връзка между борбата с инфлацията и запазването на стабилността на банковия сектор.

„Инструментариумът ни позволява да отговорим на рисковите и за двете. Решени сме да върнем инфлацията на ниво от 2%. Ще решим за бъдещите лихви въз основа на постъпващите данни“, заяви Лагард пред лидерите на ЕС, цитирана от представители на съюза.

Френският президент Еманюел Макрон също заяви пред репортери, че нормализирането на лихвите не е заплаха за банковата система.

Но Лагард призова лидерите да постигнат напредък по проекта за банков съюз, започнат през 2012 г., който все още не разполага с Европейска програма за гарантиране на влоговете, която ще засили или замени съществуващите откъслечни национални програми.

„Завършването на банковия съюз“ е от ключово значение за ЕС за въвеждане на програмата като липсващия елемент от проекта, който вече създаде банков регулатор в еврозоната и единен орган за вземане на решения със специален фонд за фалиращи кредитори.

Макар че повечето страни от ЕС имат някаква форма на национално застраховане, което гарантира влогове до 100 хил. евро, няма програма на ниво ЕС, нито начин властите да работят отвъд границите си, ако кризата е твърде голяма, за да може една страна да се справи сама.

Основният противник на програмата е Германия, която е притеснена, че ако гаранциите за влоговете бъдат въведени на ниво ЕС, на Берлин може да се наложи да плаща влогове на фалиращи банки в други страни като Италия, която все още е под бремето на ниския си кредитен рейтинг или на инвестиционни решения от предишни години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 24.03.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още