IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Deutsche Bank се сриват с близо 14%, повличайки сектора

Индексът Stoxx 600 Banks е най-зле представящият се сектор в Европа

13:40 | 24.03.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската банка Deutsche Bank е в центъра на поредно разпродаване на финансови акции в последната търговия за седмицата.

Акциите на кредитора се сриват с 13,68% до 8,04 евро към 12:55 ч. българско време. Суаповете за кредитно неизпълнение на еврото – главният дълг на Deutsche Bank, скочиха до най-високото си ниво от въвеждането им през 2019 г., предава Bloomberg.

Книжата на други банки с висока експозиция към корпоративно кредитиране също поевтиняват, като тези на Commerzbank са надолу с 8,48% до 8,59 евро, а на френската Societe Generale – 7,66% до 19,58 евро.

Крахът на Silicon Valley Bank и спешното спасяване на швейцарската Credit Suisse през уикенда стреснаха инвеститорите и предизвикаха въпроси за по-широката стабилност на финансовата индустрия в момент на нарастващи лихвени проценти и висока инфлация.

Движенията следват загубите на борсата за американските банки вчера, които се сринаха въпреки, че финансовият министър Джанет Йелън заяви пред законодателите, че регулаторите ще бъдат готови за допълнителни стъпки за защита на депозитите, ако това е нужно.

„Ситуацията няма да бъде решена от успокояващи думи, а ще бъде смекчена само от конкретни факти и цифри“, коментира Андреас Липков, стратег в Comdirect Bank. „Затова се изисква търпение и предстоящите данни за тримесечието от банките ще бъдат строго проверени“, посочи той.

 

Отделно от това подчинените облигации от втори ред на Deutsche Bank скочиха към номиналната стойност в петък, след като кредиторът неочаквано обяви решението си да изкупи облигациите по-рано.

Цената на облигациите с падеж през 2028 г. се сринаха до 90 цента след поглъщането на Credit Suisse. Въпреки че цените се възстановиха през последните дни, те все още са на ниво от около 94 цента, което предполага голяма вероятност Deutsche Bank да пропусне своята кол опция.

Натискът върху европейските банки се случва, след като регулаторите и бизнес мениджъри се опитаха да успокоят трейдърите относно здравето на индустрията. Подпомогнатото от правителството придобиване на Credit Suisse от UBS „не е индикация“ за състоянието на европейските банки, каза членът на управителния съвет на Deutsche Bank Фабрицио Кампели на конференция вчера.

Той също така заяви, че депозитите на дребно на германския кредитор са „много диверсифицирани“ и следователно нямат онзи вид риск от концентрация, който изглежда продължава да съществува в Silicon Valley Bank.

.

„По-голямата опасност са икономическите перспективи и наистина как икономиката и финансовата система ще се справят с рецесията“, коментира Джеймс Ати, инвестиционен директор в Abrdn. „Тогава е по-вероятно да има обезценка на активите. Но, разбира се, първото може лесно да предизвика второто, така че ситуацията е крехка“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 30 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Много интересно, че никъде не писаха как ФЕД напечатаха 300млрд $ и пак им скочи баланса.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Специално Дойче Банк я спасяваха 100 пъти и ще продължават да я спасяват. Сега заради нея трябва да пускат печатницата пак. Няма как това да не се отрази и при другите банки, ама всичко това е преднамерено действие за да могат да ни насочат към CBDC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 6
Achtung
преди 1 година
Това са все банки за които от години се знае, че са гнили круши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още