IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в дълг на затруднени компании от САЩ се готвят да съдят Швейцария заради Credit Suisse

Заради решението да отпише облигации на банката фондове определят страната като "бананова република"

16:10 | 23.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори в дългове на затруднени компании в САЩ се готвят за съдебна битка с правителството на Швейцария заради решението му да отпише облигации на Credit Suisse за 17 млрд. долара като част от сделката с UBS.

Швейцария провокира гнева на инвеститорите в облигации със спешната наредба за пълното отписване на облигациите, въпреки че UBS, съгласно сделката, ще плати 3,25 млрд. долара на акционерите, пише FT.

Отписаните облигации са от клас, предназначен да поеме загуби при затруднения. Обикновено те се класират като капитал от първи ред на банката.

„Ако ситуацията не се промени, това ще означава, че никой не може да има доверие на нито една дългова ценна книга, емитирана в Швейцария или в цяла Европа, ако правителствата могат просто да променят законите, за да не плащат на облигационерите“, коментира Дейвид Тепър, милиардерът, основал Appaloosa Management, пред медията. „Договорите се сключват, за да се спазват“, допълва той.

Тепър е сред най-успешните инвеститори в затруднени финансови компании, известен с това, че направи милиарди долари със залог през 2009 г., че американските банки няма да бъдат национализирани по време на тогавашната криза.

Appaloosa купи облигации на Credit Suisse, след като банката потъна в хаос.

Марк Доудинг, главен инвестиционен директор в RBC BlueBay, който притежава подчинени облигации на Credit Suisse, казва, че Швейцария „прилича повече на бананова република“. Неговият фонд Financial Capital Bond губи 12,2% този месец.

Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan и Pallas Partners са сред адвокатските кантори, които представляват облигационери. Quinn е била домакин на разговори в сряда, в които са участвали над 750 души.

Партньорът в Quinn Ричард Ийст коментира, че сделката за швейцарската банка е спасяване, маскирано като сливане. Той посочва и изявленията на Европейската централна банка и Bank of England, които се дистанцираха от подхода на Швейцария. „Знаете, че нещо се е объркало, когато други регулатори идват и учтиво посочват, че при спасяване [те] биха уважили обикновените приоритети“, добавя той.

Според адвокати от Quinn фирмата обмисля съдебни дела в множество държави. Потенциалните действия включват оспорване на действията на регулатора Finma въз основа на нарушение на правата на собственост на инвеститорите или произволно упражняване на свобода на преценка.

Фирмата също така проучва дали Credit Suisse може да носи отговорност за неправилна продажба заради изявления, направени пред инвеститори, включително в презентация за инвеститори през март.

От Pallas Partners също са водили разговори с потенциални клиенти в сряда следобед. Наташа Харисън, съдружник и основател на фирмата, казва, че има „много добър аргумент, че са били направени погрешни твърдения относно финансовата безопасност на Credit Suisse още на 14 март“.

Подчинените облигации на Credit Suisse започнаха да поевтиняват миналата седмица, след като най-големият акционер в банката отхвърли възможността да предостави повече капитал, а богати клиенти изтеглиха 38 млрд. долара депозити.

Глобални фондове видяха възможност и купиха някои от най-рисковите дългове, като заложиха, че правителството няма да остави втория си по големина кредитор да се срине и вместо това ще организира сливане с UBS.

Въпреки че според условията на облигациите на Credit Suisse швейцарските регулатори „може да не са задължени да следват какъвто и да е приоритет“, някои инвеститори и анализатори твърдят, че договорните условия за обезценяване на облигациите не са били изпълнени. Тези облигации се задействат само ако възникне „събитие за жизнеспособност“, описано в проспекта, когато „обичайните мерки“ за подобряване на капиталовата адекватност на банката са „неадекватни или неосъществими“ или институцията получава „неотменим ангажимент за извънредна подкрепа от публичен сектор“.

Правителството на Швейцария заяви миналата седмица, че промяната в закона му е дала „по-ясно правно основание“ за заличаване на облигациите.

Швейцарският финансов регулатор Finma междувременно защити решението си да заличи огромна част от рисковите подчинени облигации като част от сделката за спасяването на банката. В първото си изявление за сделката от почивните дни насам Finma коментира, че са изпълнени всички договорни и законови задължения, за да може да действа едностранно предвид спешността на ситуацията.

„В неделя беше намерено решение за защита на клиентите, финансовия център и пазарите“, казва главният изпълнителен директор на Finma Urban Angehrn. „В този контекст е важно банковият бизнес на Credit Suisse да продължи да функционира гладко и без прекъсване“, допълва той.

Председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан твърди, че покупката от UBS е била единствената опция за Credit Suisse. Според него поглъщането на банката от правителството и стабилизирането ѝ с последващо преструктуриране е носело риск от системна криза.

„Разрешението на теория е възможно при нормални обстоятелства, но ние бяхме в изключително крехка среда с огромна нервност на финансовите пазари като цяло“, посочва Йордан.

Облигациите от допълнителен първи ред са вид хибриден дългов инструмент, създаден след финансовия срив от 2008 г., за да се даде на банките по-голяма капиталова гъвкавост в случай на кризи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 1 година
Исландия първа отказа да одържави банкови дългове и осъди на затвор маса банкери.Швейцария е първата, която подстрига облигационерите.Сигурните печалби за сметка на хората, пак ще има, но не и по този нагъл начин.В САЩ подстригаха акционерите, но нищо не се чува за облигационерите ...Финансовият капитал вече няма да е цар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още