IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите централни банки приветстват поглъщането на Credit Suisse

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл смята, че сливането ще засили финансовата стабилност 

06:55 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Поглъщането на закъсалата швейцарска банка Credit Suisse от голямата банка UBS среща одобрението на ръководителите на най-големите централни банки и на правителствени служители. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън съвместно заявиха: „Приветстваме днешните изявления на швейцарските власти в подкрепа на финансовата стабилност“. 

Те също били в тесен контакт с международните партньори, за да подкрепят изпълнението, заявиха от Министерството на финансите на САЩ. В същото време Пауъл и Йелън коментираха собствените си банки: „Капиталовите и ликвидните позиции на американската банкова система са силни, а финансовата система на САЩ е устойчива“. 

Английската централна банка също приветства сделката. Банковата система на Обединеното кралство е добре капитализирана и финансирана и остава сигурна, заяви централната банка. Според вътрешни източници през последните дни международните играчи са настоявали Швейцария да действа бързо по отношение на Credit Suisse.

ЕЦБ смята, че финансовата стабилност е гарантирана

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) бързите стъпки за спасяването на Credit Suisse са били от решаващо значение за повторното успокояване на финансовите пазари. Бързите действия и решенията на швейцарските власти са от решаващо значение за възстановяването на нормалните пазарни условия и за запазването на финансовата стабилност, казва председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

„Банковият сектор в еврозоната е устойчив и има силна капиталова и ликвидна позиция", допълва Лагард. Във всеки случай инструментариумът на паричната политика на ЕЦБ е напълно подготвен, за да осигури при необходимост ликвидност на финансовата система на еврозоната и да гарантира гладкото функциониране на паричната политика.

Швейцарският министър на финансите не вижда алтернатива на поглъщането

Според швейцарския министър на финансите Карин Келер Зутер поглъщането от страна на UBS е единственото възможно решение. „Всяко друго решение би предизвикало финансова криза", заяви Келер-Зутер в Берн.

Алтернативните сценарии биха довели до сериозни опасности. Поглъщането на Credit Suisse от държавата например би означавало „огромен риск за данъкоплатците", а ликвидацията на институцията „би поставила швейцарския финансов център в бедствено положение", обяви министърът. „Благодарни сме, че това сливане наистина се осъществи сега в смисъла на стабилността на швейцарския финансов център, на кредитоспособността и на Швейцария, на стабилността на швейцарската икономика“.  Аксел Леман, председател на Credit Suisse Group AG, вляво, и Колм Келехер, председател на UBS Group AG, си стискат ръцете след пресконференция в Берн, в неделя. Снимка: Pascal Mora/Bloomberg Аксел Леман, председател на Credit Suisse Group AG, вляво, и Колм Келехер, председател на UBS Group AG, си стискат ръцете след пресконференция в Берн, в неделя. Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Централните банки координират съвместни действия за укрепване на ликвидността

Както обяви ЕЦБ, централните банки искат съвместно да започнат координирани действия за подобряване на предлагането на долари за финансовия сектор. Освен ЕЦБ в акцията участват централните банки на САЩ, Япония, Великобритания, Швейцария и Канада. Те искали да използват съществуващите споразумения за обмяна на долари, за да засилят предлагането на ликвидност. Централните банки се споразумяха седемдневните сделки да се провеждат ежедневно, а не ежеседмично. Това трябва да започне още този понеделник.

Очаква се ежедневните операции да продължат поне до края на април. Мрежата от суапови линии между тези централни банки е важна система, която служи за хеджиране на ликвидността, заяви ЕЦБ. Тя е на разположение за намаляване на напрежението на световните финансови пазари и спомага за смекчаване на въздействието на това напрежение върху предлагането на кредити на домакинствата и предприятията както в страната, така и в чужбина.

Акциите на Credit Suisse загубиха една четвърт от стойността си през миналата седмицата. Банката беше принудена да използва 54 млрд. долара от централната банка за финансиране, тъй като се опитва да се възстанови от скандалите, които подкопаха доверието на инвеститорите и клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още