fallback

Изследване: Средната класа в Русия ще се свие, неравенството ще нарасне

Средната класа ще бъде засегната, дори натискът от санкциите да бъде намален

22:25 | 24.03.23 г. 8

Средната класа в Русия ще се свие на фона на увеличаващото се неравенство през идните години, показва икономическо изследване, проведено от руски експерти, предава Ройтерс. Наложените на Москва санкции и ограниченият потенциал за растеж потискат перспективите за развитие, отбелязва агенцията.

Проучването, публикувано тази седмица, представя четири възможни сценария за това как ще се промени жизненият стандарт на руснаците до 2030 г. Те са дело на експерти от Института за социална политика към Московското висше училище по икономика, едно от водещите в Русия.

Изследването, което се основава на допитване от 2022 г. сред експерти от икономически институции, бизнес и обществени организации, показва, че само комбинация от растеж на световната икономика и смекчаване на наложените от Запада санкции срещу Русия заради т. нар. „специална военна операция“ на Москва в Украйна може да подобрят реалните доходи и да намалят бедността.

Средната класа ще бъде засегната при всички случаи, дори ако натискът на санкциите бъде намален, показва изследването.

Руската икономика се оказа неочаквано устойчива на фона на тежките западни санкции, наложени миналата година, но връщането на нивата на просперитет отпреди конфликта може да се забави, тъй като повечето разходи на правителството са насочени към армията.

Най-оптимистичният сценарий на анализаторите сочи, че реалните доходи ще надвишат нивата от 2021 г. с около 2% през 2030 г. и бедността ще намалее под 10 на сто спрямо 11,8% през 2022 г. В този сценарий размерът на средната класа пак ще се свие с 13% до 31% до 2030 г. спрямо настоящите очаквания за спад с 20%-50%.

„Дори при най-благоприятното развитие на събитията може да се очаква влошаване на средната класа и на социалното и психологическо благосъстояние на населението“, пишат авторите на изследването.

По-неблагоприятните сценарии предвиждат спад на реалните доходи до 2030 г. и бедност от приблизително 20%.

„От една страна ще нарасне концентрацията на богатство, а от друга неравенството ще се свие заради сливането на средната (или бившата средна) класа с бедните“, отбелязват авторите.

Растящото неравенство и в четирите сценария може да повиши социалното напрежение. И четирите сценария очакват все повече служители на службите за сигурност да попаднат в средната класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 24.03.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още