IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследване: Средната класа в Русия ще се свие, неравенството ще нарасне

Средната класа ще бъде засегната, дори натискът от санкциите да бъде намален

22:25 | 24.03.23 г. 8
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Средната класа в Русия ще се свие на фона на увеличаващото се неравенство през идните години, показва икономическо изследване, проведено от руски експерти, предава Ройтерс. Наложените на Москва санкции и ограниченият потенциал за растеж потискат перспективите за развитие, отбелязва агенцията.

Проучването, публикувано тази седмица, представя четири възможни сценария за това как ще се промени жизненият стандарт на руснаците до 2030 г. Те са дело на експерти от Института за социална политика към Московското висше училище по икономика, едно от водещите в Русия.

Изследването, което се основава на допитване от 2022 г. сред експерти от икономически институции, бизнес и обществени организации, показва, че само комбинация от растеж на световната икономика и смекчаване на наложените от Запада санкции срещу Русия заради т. нар. „специална военна операция“ на Москва в Украйна може да подобрят реалните доходи и да намалят бедността.

Средната класа ще бъде засегната при всички случаи, дори ако натискът на санкциите бъде намален, показва изследването.

Руската икономика се оказа неочаквано устойчива на фона на тежките западни санкции, наложени миналата година, но връщането на нивата на просперитет отпреди конфликта може да се забави, тъй като повечето разходи на правителството са насочени към армията.

Най-оптимистичният сценарий на анализаторите сочи, че реалните доходи ще надвишат нивата от 2021 г. с около 2% през 2030 г. и бедността ще намалее под 10 на сто спрямо 11,8% през 2022 г. В този сценарий размерът на средната класа пак ще се свие с 13% до 31% до 2030 г. спрямо настоящите очаквания за спад с 20%-50%.

„Дори при най-благоприятното развитие на събитията може да се очаква влошаване на средната класа и на социалното и психологическо благосъстояние на населението“, пишат авторите на изследването.

По-неблагоприятните сценарии предвиждат спад на реалните доходи до 2030 г. и бедност от приблизително 20%.

„От една страна ще нарасне концентрацията на богатство, а от друга неравенството ще се свие заради сливането на средната (или бившата средна) класа с бедните“, отбелязват авторите.

Растящото неравенство и в четирите сценария може да повиши социалното напрежение. И четирите сценария очакват все повече служители на службите за сигурност да попаднат в средната класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 6
DADA
преди 1 година
До: baba_mecaЩо не земеш да емигрираш? Те руснаците, такива като теб ги чакат с отворени обятия. Само, преди това, провери от емигриралите членове на Коминтерна, колко са оживели до края на ВСВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: baba_meca кви български оръжия? Що лъжеш като Киро канадеца :):) Рундьо рублата и кака Корни казаха че един патрон не е отишъл и няма да иде в Украйна... нещо неясно? :D:D аман от изрожденски лъжци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 16
baba_meca
преди 1 година
До: khaoИз страните от НАТО управлява Русия и те са нейни васали. Що са толкова смотани в това НАТО. а?!?!? Та Русия казваш е разпоредила на васала си България да снабдява украинците с български оръжия?!?!? Много логично и правилно виждаш обстановката ха-ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
В руССия винаги е имало само две класи- барини/ богаташи и аристокрация/ и роби/ крепостни селяни и работници/. Защо руССнаците очакват сега да е различно;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: baba_meca васали на русия, дестилерия управлявана от посоля.... е как искаш да сме? дубай или монако? ... просто сме един малко по лъснат руски кееенефф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... 2млн пенционери , 1млн ученици ... дотук 50% безделници на издръжка ... :))) ... 3млн наети , от тех 1млн на държавна/общинска издръжка имитиращи дейност ... останаха 2млн дето требе да изкарват пари за себе си и за останалите пиявици ... от тези 2млн имаме около 500хил свръхинтелекта вирусолози , футболни агенти , фейсбук айтита , които по съвместителство работят дападжии , фризьорки , продавачки , склададжии , и могат сами всичко да си преценят ... та статистиката е вярна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 13
baba_meca
преди 1 година
В България 80% от населението има проблем с парите за храна. Да благодарим на нашите управници! Не забравяйте да гласувате за тях другата седмица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 15
baba_meca
преди 1 година
Я виж ти, при тия колхозници имало средна класа, докато в България дето е в ЕС няма: "Според проучване, 80% от домакинствата вече ограничават купуването на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци. Изследването е на Галъп Интернешанъл Болкани е проведено в периода от 14 до 19 март."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още