IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще преживее предупредителна стачка с гигантски размери

Във вероятно най-голямата стачка от 1992 г. са призовани да участват 230 000 служители от транспорта 

08:30 | 27.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ANNA SZILAGYI
Снимка: EPA/ANNA SZILAGYI

Днес Германия ще преживее предупредителна стачка с гигантски размери. Стачката на Ver.di и железопътния профсъюз EVG засяга железопътния транспорт на дълги разстояния и регионалния транспорт, както и магистралите, водните пътища, местния транспорт в много федерални провинции и общини и почти всички германски летища. Да стачкуват са призовани 230 000 служители на всички железопътни и транспортни компании, предава Ройтерс. 

С тези действия Ver.di засилва натиска за третия кръг от преговорите с федералното правителство и местните власти, който започва в понеделник. Заедно с асоциацията на държавните служители dbb профсъюзът настоява за 10,5% и поне 500 евро по-високи заплати за публичния сектор. Досега работодателите предлагаха 5% по-високо заплащане на две стъпки и еднократни плащания на обща стойност 2500 евро. Преговорите на EVG с железниците и множество други железопътни компании също вървят бавно.

Ядосаните от отменените влакове или полети днес може да не роптаят само срещу тези, които днес стачкуват -  теоретично биха могли да се ядосат и на тези, които отказват да плащат адекватно на работниците си въпреки огромната инфлация и ограничаването на заплатите през последните години.

Засегнати ще са милиони пътници и пътуващи. В седем федерални провинции стачкува местният обществен транспорт, а летищата и регионалните и междуградските железопътни линии - в цяла Германия. Deutsche Bahn спира превозите на дълги разстояния в понеделник. В регионалния и крайградския железопътен транспорт няма да се движат влакове, поне от началото на стачката. Според DB от хода на стачката зависи дали в регионалния транспорт ще бъдат пуснати отделни връзки в следобедните часове. 

Само Ver.di призова за стачни действия около 120 000 работници в транспортния и инфраструктурния сектор, включително в общинските пристанища, шлюзовете, администрацията за водни и морски превози и компанията за магистрали. С изключение на столичното летище BERостаналите летища в Германия на практика ще са парализирани.

Двете най-големи летища във Франкфурт и Мюнхен, както и много други, са преустановили редовния пътнически трафик. На летището в баварската столица стачките започнаха още в неделя и всички 1500 първоначално планирани връзки бяха отменени и през двата дни. По данни на Германската асоциация за въздушен транспорт (BDL) стачните действия в понеделник ще засегнат380 000 пътници в цялата страна.

Профсъюзът на железничарите и транспортните работници (EVG) преговаря за около 230 000 работници в 50 железопътни и автобусни компании, за които иска 12-процентно увеличение на заплатите или поне 650 евро на месец повече. Ver.di преговаря за приблизително 2,5 милиона работници от публичния сектор на федерално и общинско равнище, включително работещите в местния транспорт и на летищата.

Профсъюзът настоява за 10,5% повече, но поне 500 евро на месец. „За много хиляди служители е въпрос на съществуване дали сега ще има подходящо увеличение на заплатите", заяви лидерът на Верди Франк Вернеке пред Bild am Sonntag. Той говори за най-голямата стачка от 1992 г. Следващият кръг от преговори е планиран за периода от понеделник до сряда в Потсдам.

Германският областен съвет (Deutscher Landkreistag) очаква, че мащабната стачка ще затрудни колективното договаряне. „Подобни демонстрации на сила в текущите преговори явно надхвърлят допустимото", заяви председателят, областният управител Райнхард Загер (ХДС), пред RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). Германският съюз на градовете и общините предупреди за финансово претоварване на общините и прогнозира по-високи тежести за гражданите.

Герд Ландсберг, управляващ директор на асоциацията, заяви пред вестник Bild (понеделник), че много общини ще трябва да повишат таксите за смет или данъците върху недвижимите имоти. Освен това в бъдеще много общини ще могат да инвестират по-малко средства в обновяването на училищни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 къде с тия смъртоностни цени, малллоумен?... ама като почнеш да пишеш глупости и измислици, нямаш никакви спирачки ? валят копейки....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Repoman: А високите лихви ще ударят по кредитирането и в комбинация със смъртоносните цени на енергията, ще доудушат индустрията и като цяло - икономиката. Картинката в момента не е много весела - Германия дими, Франция гори, Бенелюкс в някакво средно състояние. Само на *източния фронт* всичко е спокойно - там са заети с Украйна и Русия, докато ЕК все още успява да им превежда издръжката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
Прави са хората, след като ЕЦБ наля по чисто политически причини едни хиляди милиарди евро от нищото за да може европартиите да се правят на велики, сега дойде инфлацията и трябва да се обясни на хората защо трябва да затегнат коланите. По всяка вероятност обаче, синдикатите в Германия ще имат успех и ще има добро увеличение. Което ще доведе до повече инфлация. КОето съответно ще накара ЕЦб да повиши лихвата поне до нивото на инфлация, защото няма да има много други начини за спиране на инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още