IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в Китай се съживява през май

Две нови проучвания осигуряват известно облекчение след признаците за забавяне във възстановяването на икономиката

09:35 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Две проучвания предполагат, че производственият сектор в Китай се е подобрил или поне се е стабилизирал през май спрямо предишния месец, осигурявайки известно облекчение след признаците за забавяне във възстановяването на икономиката, съобщава Bloomberg.

China Beige Book – базиран в САЩ доставчик на данни, заяви, че според проучванията ѝ фабричното производство се е увеличило „забележимо“ през май спрямо април, както и местните и чуждестранните поръчки. Отделно от това Goldman Sachs цитира ръст в индекса на мениджърите по покупките за нововъзникващите индустрии.

“Твърде рано е да забиваме пирон в ковчега на възстановяването след Covid”, казват от China Beige Book. "Производствената активност опровергава слуховете за спад, макар че слабото търсене от западните икономики остава сериозен насрещен вятър“.

Приходите и маржовете на печалба на китайските производители, както и в секторите на услугите и търговията на дребно са се повишили през май спрямо април, казва компанията. Данните на China Beige Book са базирани на проучване сред около 1000 китайски фирми, извършено между 18 и 25 май.

Икономистите следят внимателно китайските икономически данни, след като тези през април до голяма степен останаха под прогнозите. Това накара няколко инвестиционни банки да снижат прогнозите си за растежа на БВП тази година по-близо до официалната цел на правителството от около 5%. Инвеститорите са по-мечи спрямо китайските акции, като индексът Hang Seng China Enterprises е спаднал с около 20% спрямо върха си от 27 януари.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в нововъзникващите индустрии в Китай, който измерва месечните промени в активността в сектори като възобновяема енергия и биотехнологии, записва ръст през май спрямо април след сезонни корекции, заяви икономистката за Китай в Goldman Sachs Хуей Шан в бележка.

Индексът до голяма степен се разглежда като водещ показател за официалния производствен PMI на Китай и данните предполагат „предварителен сигнал, че производствената активност може би започва да се стабилизира“, добавя Хуей.

Тя очаква официалния PMI, който ще бъде представен в сряда, да се увеличи от 49,2 пункта през април 49,8 пункта през май. Всяко четене под 50 пункта показва свиване на активността спрямо предишния месец.

Жилищният пазар продължава да поражда опасения, а проучването на Beige Book открива слабости в сектора.

„Строителството продължава да изпитва трудности“, казва Шехзад Кази, управляващ директор на проучването в интервю за Bloomberg Radio. “Възстановяването на имотния пазар остават изключително неравномерно. Ценовият растеж се възстанови спрямо април, но продажбите са се забавили“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още