IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалната печалба в Китай продължава да намалява на фона на слабо търсене

Само за месец април печалбата се повишава с 3,7% спрямо година по-рано, показват данните

11:12 | 27.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбата на индустриалните компании в Китай продължава да намалява през първите четири месеца на годината, подчертавайки отслабващото търсене и задълбочаващата се дефлация при заводските цени във втората по големина икономика в света, съобщава Bloomberg.

Индустриалната печалба е намаляла с 20,6% за периода януари-април спрямо същия през 2022 г., показват данни, публикувани в събота от Националното статистическо бюро на страната. Спадът обаче е по-малък от записания от 21,4% за първото тримесечие.

Печалбата продължава да намалява. Графика: Bloomberg Печалбата продължава да намалява. Графика: Bloomberg

Само за месец април печалбата се повишава с 3,7% спрямо година по-рано, показват данните. За сравнение през март имаше спад от 19,2%.

„Слабото възстановяване на реалното търсене продължава да тежи върху степента на оползотворяване на капацитета, което, съчетано с трудността да се намалят разходите, означава, че е необходимо повече търпение" за възстановяване на индустриалната печалба, каза Брус Пан, икономист в Jones Lang LaSalle Inc. „Кумулативният растеж на годишна база може да не се върне на положителната територия до четвъртото тримесечие“, допълва той.

Според Пан са необходими повече политики за подкрепа и стимули, за да има налице ръст при индустриалната печалба за годината.

Възстановяването на китайската икономика след коронавирусната пандемия отслабва, показват актуални данни, като ръстът на износа намалява, а дефлацията в индустрията се влошава през април. Намаляващите печалби не са добра новина за икономическите прогнози и се очаква да натежат на вече отслабените настроения сред бизнеса, спирайки ги от инвестиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още