IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите на финансовото министерство на САЩ за разплащания стигнаха ново дъно

Кешовият баланс на ведомството намаля до едва 37,4 млрд. долара във вторник

14:51 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Количеството средства, с които американското правителство разполага, за да си плати сметките, намаля до най-ниското си равнище от 2017 г., разпалвайки риска, че администрацията ще остане без пари съвсем скоро, ако бързо не се увеличи таванът на американския дълг, съобщава Bloomberg.

Кешовият баланс на министерството на финансите на САЩ намаля до едва 37,4 млрд. долара във вторник, показват данни, публикувани ден по-късно. Това е обрат спрямо предишната статистика от предходния ден за ръст до 54,5 млрд. долара. Също така стойностите са и под дъното за последното половин десетилетие от 38,8 млрд. долара, достигнато в петък.

Общият оперативен баланс на финансовото министерство. Графика: Bloomberg Общият оперативен баланс на финансовото министерство. Графика: Bloomberg

Спадът е факт, след като в края на миналата седмица президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Макарти сключиха сделка за повишаването на тавана. Във вторник Камарата прие споразумението, което сега отива към Сената. Сделката включва двугодишни ограничения на федералните разходи като условие за премахването на тавана на дълга до 2025 г.

Но докато текстът не бъде одобрен и от двете камари и не влезе в сила, администрацията ще трябва да продължи да се справя както досега.

В тази връзка министерството на финансите обяви в сряда, че планира да продаде необичайно краткосрочни облигации в четвъртък, опитвайки се да маневрира около ограниченията на тавана на дълга. Ведомството също така обяви наличието на 1,9 млрд. долара в т. нар. извънредни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още