IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресивните лихвени повишения охлаждат икономическия растеж на Австралия

Увеличението на брутния вътрешен продукт на страната се забавя както на тримесечна, така и на годишна база

10:12 | 07.06.23 г.
Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият ръст на Австралия се забавя по-рязко от очакваното през първото тримесечие на годината, тъй като агресивното затягане на паричната политика от страна на местната централна банка натежава върху разходите на домакинствата и строителството, съобщава Bloomberg. Междувременно ускоряването на ръста на разходите за труд подчертава предизвикателствата за страната, свързани с инфлацията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия нарасна с едва 0,2% спрямо предходното тримесечие, като това е най-бавният ръст на икономиката на страната от септември 2021 г. и остава под прогнозите за разширяване от 0,3%. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. БВП нараства с 2,3%, забавяйки се от ревизираните в посока надолу 2,6% за миналогодишния период.

Новите данни едва ли изненадват служителите на Австралийската централна банка, които прогнозират значително забавяне на икономиката през тази година. Но ускоряването на разходите за труд ще засили притесненията, че ценовият натиск ще се окаже по-упорит дори след 12 увеличения на лихвите от май 2022 г. насам.

Трудовите възнаграждения растат с 2,4% през първото тримесечие, като това е най-бързият темп на увеличение от юни 2007 г., движен от публичния сектор и по-високите от обичайното бонуси в края на годината.

Единичните разходи за труд, или разликата между номиналните заплати и производителността, скачат със 7,9% спрямо предходната година, което накара икономистите от Goldman Sachs Group Inc да повишат очакванията си за пика на лихвените увеличения до 4,85% спрямо 4,35 на сто преди това.

Това стана само няколко часа, след като гуверньорът на централната банка Филип Лоу подчерта редица възходящи рискове за инфлационните перспективи, включително скорошните резултати от заплатите и възстановяването на цените на жилищата, като каза, че търпението на регулатора за определяне на лихвите е подложено на изпитание.

Разходите на домакинствата са се увеличили само с 0,2% през първото тримесечие, добавяйки 0,1 процентни пункта към растежа.

Спестяванията на домакинствата в Австралия се свиват под предпандемичните нива. Източник: Bloomberg Спестяванията на домакинствата в Австралия се свиват под предпандемичните нива. Източник: Bloomberg

Данните за БВП следват последователни неочаквани повишения на лихвите от страна на централната банка на Австралия, които изведоха лихвения процент до ниво от 4,1%, най-високото от април 2012 г., застрашавайки целта на централната банка за меко кацане на икономиката.

Икономистите виждат значителна вероятност за рецесия в Австралия през следващите 12 месеца, тъй като по-високите разходи по заемите започват да ограничават вътрешното потребление.

Централните банки по света бързо затягат политиката в отговор на упорито нажежената инфлация, дори за сметка на по-бавния растеж и по-високите нива на безработица. Федералният резерв на САЩ е притиснат да продължи да повишава лихвените проценти, тъй като потребителските цени в САЩ остават високи, въпреки че може да направо пауза на своето заседание следващата седмица.

Ръстът на австралийския БВП през първото тримесечие разочарова на фона на отслабващото търсене. Източник: Bloomberg Ръстът на австралийския БВП през първото тримесечие разочарова на фона на отслабващото търсене. Източник: Bloomberg

За лявоцентристкото правителство на Австралия данните за БВП означават, че то трябва да намери начин да се справи с нарастващите потребителски цени, по-високите разходи по заеми и по-бавния растеж, тъй като навлиза във втора година на управление.

„Нарастващите лихвени проценти очевидно натежават“, заяви финансовият министър Джим Чалмърс след публикуването на доклада. „Домакинствата се отказаха от дискреционните разходи, за да освободят място за най-важното в семейния си бюджет. Свиването на бюджетите на домакинствата тежи върху икономическия растеж в по-широк план“, добавя Чалмърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още