IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия неочаквано се ускори през април

Пазарите увеличиха залозите за ново увеличение на лихвите от централната банка следващия месец

09:59 | 31.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Австралия са се повишили с повече от очакваното през април заради скок в цените на горивата и силни ръстове в жилищния сектор. Това предполага, че трайната инфлация вероятно ще продължи натиска си върху централната банка, съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 6,8% през април на годишна база, показаха данни на Австралийското статистическо бюро, спрямо 6,3% през март и пазарни прогнози за 6,4%.

На месечна база индексът се е увеличил с 0,8% спрямо март. С изключение на волатилните цени на храните, горивата и почивките ръстът е 6,5% през април на годишна база след повишение от 6,9% през март.

Австралийският долар удари връх за сесията от 0,6538 щатски долара след публикуването на данните, но след това отново спадна заради слабите данни за Китай. Пазарите увеличиха залозите си до 28% за увеличение от четвърт пункт на лихвите следващия месец, с което смятат, че върхът на лихвата ще достигне 4,1% до септември спрямо 4,0% по-рано.

„Сега изглежда по-вероятно инфлацията през второто тримесечие да се изстреля над прогнозата на централната банка от 6,3%“, коментира Марсел Тиелан, старши икономист в Capital Economics.

„В комбинация с нарастващата сила на възстановяване на жилищния пазар и продължаващия муден производствен растеж това почти сигурно ще убеди централната банка да вдигне лихвите отново, може би още следващата седмица“.

Австралийската централна банка предупреди, че може да са нужни още увеличения, за да се върне отново инфлацията към целта до средата на 2025 г., след като увеличи лихвите с 375 базисни пункта от май миналата година до 11-годишен връх от 3,85%.

Икономическите данни през последния месец до голяма степен са от негативната страна. Продажбите на дребно останаха без промяна през април, след като потребителите намалиха разходите за храна и вечеря навън, тримесечните повишения на заплатите останаха под прогнозите, а нажеженият пазар на труда показа признаци на охлаждане.

Данните от сряда показаха, че най-значителните двигатели на инфлацията са били скок от 8,9% на цените в жилищния сектор, от 7,9% при храните и безалкохолните напитки и 7,1% при транспортните разходи.

На изслушване пред парламента гуверньорът на централната банка Филип Лоу каза, че инфлационните очаквания са добре закотвени засега, но че не може да се взимат за даденост и трайната инфлация ще доведе до по-високи лихви и безработица.

„Наистина искаме хората да разберат, че сме сериозни за това, че ще направим каквото е необходимо, и да не поставят под въпрос ангажимента ни да свалим инфлацията. Колкото и да е болезнено, имам работа за вършене“, каза той.

Лоу допълни, че един от мотивите зад изненадващото увеличение на лихвите през май е било, че домакинствата и бизнесите стават все по-малко уверени, че инфлацията ще се забави, а централните банкери са искали да затвърдят идеята, че институцията остава сериозна за инфлационната цел.

Той призна, че успехът в битката с инфлацията не е гарантиран и ситуацията за домакинствата „ще бъде болезнена още известно време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още