IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия ще регулира услугите тип "купи сега, плати по-късно" като кредити

Ходът ще постави компании като Afterpay и Zip под надзора на Австралийската комисия по ценните книжа и инвестициите

14:55 | 22.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралия заяви, че ще регулира услугите тип „купи сега, плати после“ (BNPL) като потребителски кредитен продукт съгласно нови закони, които ще принудят доставчиците на такива услуги да извършват проверки на миналото на потребителите, преди да отпуснат средства. Така режимът се превръща в един от най-тежките за стартъп сектора, пише Ройтерс.

Ходът ще постави компании като Afterpay, която е собственост на Block на Джак Дорси, и Zip под надзора на Австралийската комисия по ценните книжа и инвестициите (ASIC). Австралия се нарежда и сред страни като Великобритания, които решиха да регулират BNPL продуктите като стандартни кредити.

Компаниите „купи сега, плати после“ обикновено предлагат мигновени безлихвени краткосрочни заеми с минимални кредитни проверки, които разпределят плащанията в рамките на седмици или месеци. Те се използват до голяма степен от хора с ограничени парични средства, които вземат дългове – понякога повече, отколкото могат да си позволят.

Липсата на лихвени такси досега изключваше доставчиците на BNPL услуги от регулациите на потребителските кредити и бизнесът отбеляза скок на фона на засиленото онлайн пазаруване, подкрепено от финансови стимули по време на пандемията и ултраниски лихвени проценти.

Опасенията за изплащането на сумите обаче растат, докато Австралия се бори с висока инфлация, която в момента е на 30-годишен връх. В същото време лявоцентристкото лейбъристко правителство на страната казва, че BNPL услугите трябва да бъдат възприемани като кредитни, тъй като имат същото влияние върху получателите.

„BNPL изглежда като кредит, работи като кредит, носи рисковете на кредита“, заяви министърът на финансовите услуги Стивън Джоунс в изказване в Сидни в понеделник.

„Нашият план предотвратява кредитиране на онези, които не могат да си го позволят, без да спира безопасното, разумно използване на BNPL“, добави той.

Като дом на десетина листнати доставчици на „купи сега, плати после“ услуги, Австралия има около 7 млн. активни BNPL сметки, които водят до трансакции за 16 млрд. австр. долара (11 млрд. щатски долара) за 2021-22 г., увеличавайки се с 37% на годишна база, показват данни.

Австралийците са похарчили 63,8 млрд. австр. долара през 2022 г., а 26% от местните казват, че използват BNPL услуги, за да плащат за покупките си, показват данни на индустрията.

BNPL компаниите печелят по-голямата част от парите си, таксувайки с процент от приходите от продажби търговците в замяна на насочване на клиенти към тях. Те таксуват физическите потребители с такси за закъснение, но казват, че насърчават плащането навреме с обещания за по-високи кредитни лимити.

BNPL компаниите твърдят, че следят внимателно дейността на кредитополучателите, но новият австралийски закон ще изисква от тях да следват задължения за „отговорно“ кредитиране, които включват извършването на проверки на миналото преди отпускане на сумите, уведомяване на клиентите, когато се увеличи кредитният лимит, и следване на процесите за разрешаване на спорове, които са обвързани със закона.

Правителството ще представи проектозакона за консултации по-късно тази година, а в парламента ще бъде вкаран до края на годината.

Говорител на Afterpay заяви, че промяната е „силна първа стъпка в разработването на подходяща за целта регулаторна рамка“ за BNPL компаниите.

Главният оперативен директор на Zip Питър Грей каза, че промяната не означава значителна промяна, тъй като компанията вече спазва австралийското кредитно законодателство за някои продукти.

Говорител на ASIC, регулаторът, който се застъпва за възможно най-строгото регулиране на BNPL, не е бил веднага достъпен за коментар.

Австралийската асоциация на финансовата индустрия, която се надяваше нейният кодекс за поведение на BNPL бизнесите да формира основата на саморегулирането, заяви, че „ще продължи да работи съвместно с правителството върху детайлите на бъдещите регулации“.

Акциите на листнатите в Австралия доставчици на BNPL услуги не успяха да намерят ясна посока до средата на сесията, тъй като инвеститорите обмисляха регулаторното развитие, което до голяма степен бе очаквано. Листнатите в Австралия акции на собственика на Afterpay Block поевтиняха с 1,5%, а тези на най-големия самостоятелен доставчик на BNPL услуги – Zip, отчетоха спад в цената от 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още