IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия си осигури подкрепата на САЩ за развитието на индустрия за важни минерали

Споразумението между Канбера и Вашингтон ще обхване и сферата на чистата енергия, тъй като Австралия изгражда мощности за производство на водород и амоняк

09:58 | 22.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралия си осигури подкрепата на САЩ за развитието на своята индустрия за стратегически важни минерали, след като двете страни постигнаха споразумение за координиране на политиките и инвестициите в подкрепа на растежа на сектора, съобщава Ройтерс.

Австралия доставя около половината от продавания в глобален мащаб литий, както и други минерали като редкоземните метали, използвани в батерии за електрически автомобили и в отбраната, на фона на глобален натиск за диверсифициране на веригите на доставка спрямо доминиращия производител Китай.

Споразумението между Канбера и Вашингтон ще обхване и сферата на чистата енергия, тъй като се очаква Австралия да се превърне в основен производител на водород и амоняк.

„Договорът за климата, стратегически важните минерали и чистата енергия е амбициозно споразумение“, изтъква австралийският премиер Антъни Албанезе в реч пред парламента в понеделник. „Това ще разшири и диверсифицира нашите доставки на чиста енергия. Ще насърчи устойчивото снабдяване и обработка на стратегически важни минерали и ще подпомогне развитието на чист водород, батерийни технологии и други чисти енергийни продукти“, добавя Албанезе.

Сделката също така проправя пътя на австралийските доставчици на тези минерали и възобновяема енергия да бъдат третирани като местни доставчици съгласно Закона за производство на отбранителни продукти на САЩ.

Това ще стимулира инвестициите обратно към австралийските компании, подкрепено от регулация като знаковия Закон за намаляване на инфлацията в САЩ (IRA), който даде нов живот на глобалните вериги за доставка на възобновяема енергия от август.

„Става въпрос за създаване на огромна възможност за Австралия и не мога да подчертая колко е важно това“, каза Албанезе пред пресата в неделя.

Министрите от Съвета за национална сигурност на САЩ и Министерството на промишлеността на Австралия ще участват в работна група, която ще разработи план до края на годината за насърчаване на по-силно индустриално сътрудничество и ускоряване на развитието, споделят пред Ройтерс източници, запознати с темата.

Споразумението ще превърне климата, чистата енергия и споделената енергийна промишлена база в централен стълб на алианса Австралия-САЩ, добавят те.

Сделката ще бъде „много, много положителна“ за Австралия, която търси инвестиции от съюзници, за да развие своята ключова индустрия за преработка на минерали, докато изгражда мощности за производство на зелен водород за износ, споделя миннодобивният предприемач Андрю Форест. Той притежава дялове в редица компании, свързани с обработката на суровини, производство на вятърна и соларна енергия и сега се превръща в основен производител на водород чрез Fortescue Future Industries.

Австралия скоро ще обяви национална стратегия за обработка на стратегически важни минерали, съобщи по-рано австралийското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още