IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика става все по-неконкурентоспособна

Страната ни слиза с 4 позиции надолу в класацията на конкурентоспособните държави в света през 2023 г.

09:38 | 20.06.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Българската икономика слиза все по-надолу в класацията на конкурентоспособните държави в света, показва 35-ото издание на Годишника на световната конкурентоспособност 2023 г. на World Competitiveness Center (WCC) към швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD).

През 2023 г. България заема 57-о място от общо 64 държави, спадайки с цели четири места спрямо 2022 г. Страната ни отбелязва влошаване с цели девет позиции в сравнение с 2020 г. и с 19 позиции в сравнение с 2009 г., когато е било отчетено най-доброто ни представяне.

По отношение на отделните фактори налице е доста противоречиво представяне. От гледна точка на икономическата ефективност страната заема 48-а позиция, издигайки се с 1 място нагоре спрямо 2022 г., но и все още с 14 позиции по-надолу спрямо 2020 г. - най-доброто ни представяне за последните пет години.

По отношение на правителствените политики обаче рязко потъваме в класацията, нареждайки се на едва 55-о място. Това е с 6 позиции по-зле спрямо миналата година и с 16 – спрямо 2020 г.

Бизнес средата също бележи влошаване. През 2023 г. страната ни достига 62-о място, т.е. почти на дъното на класацията, спрямо 59-о през 2022 г. и 53-о преди три години.

При фактора, свързан с инфраструктурата, също сме влошаваме представянето си, заемайки 54-а позиция. Там обаче страната ни се движи в тесен диапазон – от 50 до 54-о място през последните пет години.

 

 

Дания отново е първа, Ирландия рязко подобрява представянето си

Дания остава на първо място в класацията, след като през 2022 г. за първи път оглави индекса за конкурентоспособност. Ирландия е втора, отбелязвайки забележително издигане с цели 9 места от 11-а позиция през миналата година. Швейцария оформя челната тройка, спадайки от втора позиция през 2022 г. и първа през 2022 г.

И трите са малки икономики, които използват добре достъпа си до пазари и търговски партньори – подобно на Сингапур, който е на 4-то място.

Коментирайки резултатите, професор Артуро Брис, директор на WCC, казва: „Все по-голям брой страни преследват собствените си интереси. Виждаме победители и губещи в контекст, в който няколко кризи се припокриват, а светът е все по-разделен между протекционистки и икономики с отворена търговия“.

Първата позиция на Дания се основава на продължителните постижения във всички четири измервани фактора на конкурентоспособността. Страната остава първа при бизнес средата и втора при инфраструктурата. Освен това показва малко по-добри резултати при правителствените политики, издигайки се до пето от шесто място.

Рязкото издигане на Ирландия в класацията пък до голяма степен се дължи на звездното ѝ представяне по отношение на икономическата ефективност, където се изстрелва от седма до първа позиция.

Швейцария заема трето място благодарение на силното си представяне във всички измервани фактор. Тя продължава да оглавява класацията по отношение на правителствените политики и инфраструктурата, на седмо място е при бизнес средата (спад от четвърто) и подобрява представянето си при икономическата ефективност (до 18-о от 30-о).

Резултатите за 2023 г. подчертават още как икономиките, които се отвориха по-късно след пандемията от Covid-19, започват да отчитат подобрения в конкурентоспособността си – например Тайланд, Индонезия и Малайзия. Тези, които са се отворили по-рано обаче, отчитат спадове, например Швеция и Финландия.

Европа се представя все по-добре в класацията, както и през 2022 г., с общо пет икономики в топ 10. Освен че са по-малки, най-конкурентните икономики обикновено имат и силни и ефективни институции. „Способността на дадена държава да генерира просперитет за хората си е ключов фактор за успеха. Не става въпрос за това, което Китай вече прави и не става въпрос за това какво САЩ правят напълно“, казва Брис.

В топ 10 Сингапур спада с една позиция до 4-то място, Нидерландия се изкачва с едно място до пето, Тайван също с едно до шесто, а Хонконг – спада до седмо от пето. САЩ подобряват позицията си с едно място до девето, а ОАЕ се издига с две, оформяйки топ 10.

Кувейт е последната страна, присъединила се към класацията едва тази година. С включването си тя веднага заема 38-о място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Gna
преди 10 месеца
Европа 70 години след ВСВ разчиташе на Автомобилостроене, което беше ок преди САЩ, Китай и още няколко даржави да решат, че Европа трябва да се потруди повече за хляба. Вчера излезна статия, че Франция искала да е лидер в ИИ. Аз съм сигурен, че 90 % от Французите не знаят какво е изкуствен интелект. Това е все едно БГ да е лидер в Автомобилостроенето. С. Америка и Азия са 50 години пред ЕС във всяко отношение. Скоро и Африка ще започне да ни настига. Жалка картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Gna
преди 10 месеца
Не само Българската, но и Европейската икономика загива. Всеки сам може да прецени преди 20 години какво можеше да си купи с парите, които изкарваше и сега. ЕС е слаб, в момента един работещ в Германия, Франция, Испания или Италия взима до 2000 евро, като това даже е висока заплата ( изключвам доктори и инженери). В България картинката е още по-зле 83 % от работещите взимат до 2800 лв бруто. При пенсионерите е трагедия 500 600 лв пенсия е нещо нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 10 месеца
До: doba че те кога са управлявали 2 години... бяха около 9 месеца, ае да спрем с пиенете по обед? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
До: doba ... не Киро и Кокоро и Лореро прецакаха завода на WV , нали ?! не Киро и Кокоро и Лореро изгониха един куп фирми от БГ , нали ?! а точно Киро и Кокоро и Лореро натискаха да има малка поточна линия за електрички в Ловеч и завод за батерийни системи от последно поколение ... !! ... освен това не те искат дерогация за въглищните ни ТЕЦове , а искаха да имаме модерни геотермални централи в цялата държава ... та лекинко с това кой къде и какво е постигнал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 16
doba
преди 10 месеца
Тъй-тъй, за две години Киро и Кокоро и Лореро дотам ни дотикаха. Да видим докъде ще стигнем като имаме и + Марийчето Габриел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още