IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските компании намаляват инвестициите си в Китай

Всяка десета компания от ЕС, работеща в Китай, вече е намалила скоростта си на дейност. Дружествата продължават да се оплакват от трудните условия за бизнес

13:32 | 21.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

За европейските компании е по-трудно от всякога да правят бизнес в Китай. Според проучване, проведено от Европейската търговска камара в Китай, втората по големина икономика става все по-малко привлекателна като място за инвестиции. Въпреки края на политиката на нулев Covid доверието в икономическите перспективи на Китай намалява. Рентабилността също страда. Изправени пред нарастващи рискове и непредсказуема среда, рекордните 64% от анкетираните компании заявяват, че е станало по-трудно да се прави бизнес в Китай.

В резултат на това компаниите „проверяват колко яйца искат да държат в кошницата си в Китай", заяви Камарата на ЕС в Пекин при представянето на резултатите. 11% от тях вече са изтеглили инвестициите си от Китай. 10% са преместили или планират да преместят азиатските си централи от Китай. 62% се оплакват, че са пропуснали бизнес възможности поради липса на достъп до пазара или регулаторни пречки. Тази дял е с 20 пункта по-висока от предходната година.

Политиката и геополитическото напрежение оказват все по-голямо влияние върху бизнеса, като 59%от респондентите описват средата като политизирана - увеличение с 9 процентни пункта спрямо предходната година. „Последиците от руската инвазия в Украйна също промениха гледната точка към китайския пазар, принуждавайки компаниите сериозно да се замислят дали и как биха могли да бъдат засегнати в случай на ескалация на напрежението в Тайванския проток", заявиха от камарата.

Пекин смята демократичната островна република за част от Народната република и заплашва да я завладее. От друга страна, Тайван има независимо правителство от повече от седем десетилетия и се стреми към по-голямо международно признание като държава. САЩ са ангажирани с отбранителната способност на острова и доставят оръжия. 

Политическото развитие и геополитическите фактори са основни причини

Три от всеки четири компании са преразгледали веригите си за доставки през последните две години. 64% от тях са заявили, че искат да ги направят по-устойчиви. Почти една трета са посочили геополитическите фактори като причина за негативно настроение. Но една четвърт посочват и политическото развитие в Китай, който иска да стане по-самостоятелен. 12% от фирмите от ЕС вече са изтеглили части от веригите си за доставки от Китай, разкрива още проучването.

Приходите също не се увеличават както преди. Една трета съобщава за спад в продажбите - три пъти повече, отколкото през предходната година. Една от посочените причини е по-бавният растеж в Китай, който през 2022 г. достигна едва три процента поради блокирането на пазарите и други Covid ограничения. Рентабилността също е намаляла. Въпреки че Китай внезапно прекрати политиката си на нулев Covid през декември, днес компаниите не са по-оптимистично настроени за бъдещето. Напротив, само 55% са уверени за бъдещето, спад с 6 пункта в сравнение с миналата година, когато Китай все още имаше нулев Covid.

„Засилените предизвикателства пред правенето на бизнес в Китай, геополитическото напрежение и слабостта на китайската и световната икономика подкопаха привлекателността на Китай като инвестиционна дестинация", поясняват от камарата. Като друг проблем е описано изтичането на чужденци, изострено от политиката на нулевия Covid. В 16% от предприятията вече изобщо не работят чужденци - с 5 пункта повече от предходната година. Малките и средните предприятия са особено засегнати.

„Всички тези фактори са свързани със значителни разходи, като фирмите членки отчитат намален трансфер на ноу-хау, трудности в комуникацията и дори необходимост от отлагане на инвестиции", заявиха от камарата. „Несъответствието между корпоративните централи и оперативните рискове в Китай продължава да накърнява доверието в китайския пазар, предизвиквайки порочен кръг на оттегляне“, се казва още. 

Годишното проучване, в което този път участват 570 компании, е проведено през февруари и началото на март в сътрудничество с консултантите по корпоративно управление Roland Berger.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още