IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай не бърза със стимулите за икономиката и това тревожи пазарите

Икономистите призовават правителството да действа бързо, но внимателно

19:44 | 19.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Забавеното разгръщане на икономическите стимули в Китай засилва опасенията за отслабващата икономика и задълбочава дебатите за това колко далеч ще стигнат властите в стремежа си да стимулират растежа, пише Bloomberg.

Инвеститорите очакваха Държавният съвет, кабинетът на Китай, да обяви нови мерки в подкрепа на икономиката след заседанието си в петък. Пазарните очаквания също бяха особено повишени след изненадващото намаление на лихвата по краткосрочните заеми от централната банка миналата седмица, което според икономисти е сигнал за преминаване към по-хлабава политика. 

Държавният съвет обаче не публикува никакви конкретни предложения, заявявайки, че правителството проучва нови мерки, които ще бъдат приети „своевременно“. Премиерът Ли Цян, който оглавява съвета, също е на първото си официално пътуване в чужбина тази седмица до Германия и Франция, което предполага, че обявяването на нови стимули може да не е неизбежно.

Някои икономисти, свързани с правителството, го призовават за по-бърза политическа подкрепа.

„Не трябва да се колебаем да предприемем по-силни мерки там, където е необходимо“, казва Ин Янлин, бивш зам.-директор на службата за икономическа политика на комунистическата партия, на форум в Tsinghua University през уикенда. Промените в политиките трябва да бъдат направени по-скоро и не сякаш „се изстисква паста за зъби от тубичката“, добавя той според запис на неговите коментари.

Икономистите понижават очакванията си, като казват, че подкрепата ще бъде ограничена. Goldman Sachs, която понижи прогнозата си за китайския икономически растеж до 5,4% от 6%, смята, че Пекин е притиснат между намаляващото си население, което ограничава търсенето на жилища, повишените нива на дълга, и призива на президента Си Дзинпин за ограничаване на спекулата на имотния пазар.

Това означава, че всеки пакет от стимули ще е с по-малък обхват, отколкото при предходни спадове, при които властите са повишавали инвестициите в инфраструктурата и имотите, за да стимулират икономическия растеж, коментират икономистите на банката в свой доклад от неделя.

Стимулите за имоти и инфраструктура вероятно ще бъдат „целенасочени и умерени“, смятат те. Продължаването по същия стар път с използването на имотите и инфраструктурата като цел за осъществяване на силно икономическо възстановяване ще бъде несъвместимо с висококачествения растеж, към който се стреми ръководството и на който набляга многократно.

Китайските акции поевтиняха в понеделник заради разочарованието на трейдърите, предизвикано от изявлението на Държавния съвет, въпреки че новините за срещата между Си Дзинпин и американския държавен секретар Антъни Блинкен повдигнаха настроението по-късно през деня. Индексът CSI 300 се понижи с 0,8%, а Hang Seng отстъпи с 0,6%.

Държавният съвет, който координира политиките между министерствата и централната банка, призова към предприемането на по-принудителни мерки, за да се подпомогне икономиката. То не е публикувало своя конкретни срокове или подробности за това какви мерки за подпомагане на икономиката ще се обсъждат.

„Прагът за стимули е по-висок и когато има намеса, облекченията ще целят да захранват икономиката „капка по капка“, а не „наводняващо“, казва Рори Грийн, китайски икономист в TS Lombard. „Си Дзинпин се придържа към желанието си за по-качествен икономически растеж и е малко вероятно да промени позицията си точно сега, особено по отношение на имотите“.

Въпреки че е възможно да има повече стимули, се очаква те да са „много сходни с постепенните промени, с които Китай се е заел през последните 5 или повече години“, добавя той.

Фискалната подкрепа

Икономистите смятат, че е възможно стимулите да включват фискални мерки за подпомагане на инфраструктурата, като повишение на квотите за облигации на местните правителства, повече финансиране от банките за държавно подпомагане и продажба на държавни облигации със специално предназначение.

Мерките за подпомагане на сектора на недвижимите имоти също са в процес на обсъждане, според източниците, запознати със ситуацията, включително понижението на лихвите по ипотечните заеми и облекчаване на ограниченията за покупки. В допълнение, властите са се насочили към специфични мерки, с които да стимулират потреблението на автомобилния пазар и бялата техника.

Няколко големи банки понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай напоследък заради слабите икономически данни за май. Nomura Holdings прогнозира нарастване на БВП от 5,1%, UBS AG очаква 5,2%, а Chartered Plc предполага, че ще е 5,4%.

Реймонд Юнг, главен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group очаква местните власти да засилят разпродажбата на специални облигации, които основно се използват за финансирането на инфраструктурни проекти. Местните правителства също ще облекчат допълнително политиките за имотите, твърди той.

„Належаща е нуждата от стимулиране на растежа“, смята Юнг. „Ред е на министрите, местните власти и държавните предприятия да го направят“, като подкрепят растежа, твърди той.

Икономистите на Goldman не очакват централното правителство да издаде специални държавни облигации, твърдейки, че такива са били използвани само три пъти в миналото по време на някои особено трудни периоди, в това число през пандемията, започнала през 2020 г., и азиатската финансова криза от 1998 г.

Нетипично за правителството също ще бъде то да започне нов етап на реконструкция на бедняшките квартали, какъвто имаше през 2015 г., твърдят икономисти. През този период централната банка инвестира средства на имотния пазар, за да финансира обновяването на градската инфраструктура, както и компенсира домакинствата, чиито домове са били разрушени заради програмата, довеждайки до ръст в цените и продажбите на имоти.

Този път е възможно правителството да ускори продажбата на специални облигации на местните власти и да продължи с облекчаващата си политика, включително намалявайки изискванията за първа вноска, понижавайки лихвите по ипотечните заеми и премахвайки ограниченията за закупуване на имоти в най-предпочитаните градове, казват анализаторите на Goldman.

Властите също подкрепят индустриите, които са смятани за най-новите двигатели на икономическия растеж, в това число производството на стоки от висок клас и превозни средства, задвижвани с нова енергия. Централната банка вероятно ще понижи лихвите отново тази година и ще намали изискванията за минималните задължителни резерви на банките, твърдят анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още