IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай понижи лихвата по краткосрочните заеми за пръв път от 10 месеца

Централната банка се опитва да възстанови доверието на пазарите и да подсили изпадналото в застой възстановяване

09:20 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка понижи лихвения процент по краткосрочните заеми за пръв път от 10 месеца във вторник в опит да възстанови доверието на пазарите и да подсили изпадналото в застой възстановяване след пандемията на втората по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Намаляването на лихвата по кредитирането сигнализира възможно разхлабване на дългосрочните лихви през следващата седмица и след това, тъй като търсенето и настроенията на инвеститорите отслабват, засилвайки нуждата от спешни стимули по паричната политика, за да се поддържа растежът.

Народната банка на Китай намали седемдневната обратна репо лихва с 10 базисни пункта до 1,90% от 2,00% във вторник, когато инжектира 2 млрд. юана (279,97 млн. долара) чрез инструмента за краткосрочни облигации.

„Решението за намаляване на лихвите от централната банка не е изцяло изненадващо за пазара“, коментира Кен Чан, главен стратег за азиатските валутни пазари в Mizuho Bank.

„Търговските банки вече понижиха лихвите по депозитите, а гуверньорът на централната банка И Ган също спомена наскоро засилване на контрацикличните настройки“, допълва той.

Юанът удари 6-месечно дъно от 7,1680 юана за долар след решението по лихвите, а доходността по 10-годишните държавни облигации на Китай спадна до най-ниското си ниво от 7,5 месеца.

Според Чан централната банка може да е искала да смекчи въздействието на бъдещо облекчаване на политиката върху китайския юан преди срещата по паричната политика на Федералния резерв тази седмица, която се следи внимателно от финансовите пазари.

Китай остава встрани от решенията на световните централни банки, докато разхлабва паричната политика, за да стимулира растежа, а останалите централните банки повишават лихвите, за да се справят с нарастващите потребителски цени.

Допълнителни понижения на лихвите в Китай само ще разширят разликата в доходността спрямо САЩ, дори Фед да наложи пауза в качването на лихвите тази седмица, а това ще изпрати юана надолу и ще ускори отлива на капитал.

Китай трябва да представи данни за кредитирането и активността, включително търговията на дребно и индустриалното производство, за май тази седмица.

Намаляването на лихвите във вторник предполага, че централните банкери се тревожат все повече за силата на възстановяването на Китай, казват трейдъри и анализатори.

„Това припомня на пазара предизвикателствата, пред които се изправя китайската икономика през периода на възстановяване“, коментира Марко Сун, главен анализатор на финансовите пазар в MUFG Bank.

„Пазарът обаче очаква централната банка да намали основната лихва още. Занапред централната банка може да направи леки корекции на основната лихва, за да стимулира ръста на кредитирането и да избегне инфлационни проблеми през следващите тримесечия“, допълва той.

Следващата корекция на лихвите може да се случи още в четвъртък, когато централната банка трябва да прехвърли 200 млрд. юана (27,93 млрд. долара) в средносрочни заеми.

Освен това пазарите очакват, че основната лихва по заемите, която се използва за определяне на лихвите по потребителски заеми и ипотечните кредити, може да бъде намалена със същия марж при месечното ѝ фиксиране следващия вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още