IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай се е свил по-бързо от очакваното през май

Вносът също е намалял, макар и с по-бавен темп

10:49 | 07.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на Китай се е свил по-бързо от очакваното през май, а вносът е спаднал, макар и с по-бавен темп, докато производителите се борят да установят търсене в чужбина, а местното потребление остава мудно, съобщава Ройтерс.

Износът от втората по големина икономика в света се е свил със 7,5% на годишна база през май, което е най-големият спад от януари насам и се случва след ръст от 8,5% през април. Вносът е намалял с 4,5% - по-бавен темп от спада от 7,9% през предишния месец.

Икономистите в анкета на Ройтерс прогнозираха много по-слаб спад на износа – от 0,4%, и от 0,8% на вноса.

Слабото представяне при износа отразява ниското търсене на китайски стоки. Това важи и за вноса, тъй като Китай внася части и материали от чужбина за сглобяване на крайни продукти за износ.

Данни от Южна Корея миналата седмица показаха, че доставките към Китай са се сринали с 20,8% през май, отбелязвайки цяла година от месечни понижения. Износът на полупроводници от Корея към Китай пък се е свил с 36,2%, което предполага слабо търсене на компоненти за крайно производство.

Акциите на китайските компании ограничиха ръстовете си, а австралийският долар – валутата, която е силно чувствителна на промени в китайското търсене, спадна след представянето на данните.

„Слабият износ потвърждава, че Китай трябва да разчита на местното търсене, докато световната икономика се забавя“, казва Джъуей Джан, главен икономист на Pinpoint Asset Management. „Има по-голям натиск върху правителството да засили местното потребление през останалата част от годината, тъй като световното търсене вероятно ще се забави още през второто полугодие“.

Фабричната активност на Китай се е свила по-бързо от очакваното през май заради отслабващото търсене, показа официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) миналата седмица.

Подиндексите показаха, че фабричното производство се е върнало към спад след разширяване, а новите поръчки, включително новият износ, са намалели за втори пореден месец.

Надвивайки очакванията през първото тримесечие, анализаторите сега намаляват очакванията си за икономиката за останалата част от годината, тъй като фабричното производство продължава да се забавя на фона на трайно ниското глобално търсене.

Правителството определи скромна цел за ръста на БВП от около 5% за тази година, след като сериозно пропусна целта през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още