IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се забавя през май, засилвайки нуждата от повече подкрепа

Въпреки забавянето на растежа централните банкери в Пекин са предпазливи по отношение на разширяването на по-агресивните стимули

07:17 | 15.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската икономика се e препънала през май, като ръстът на промишленото производство и продажбите на дребно не отговориха на прогнозите, а това засилва очакванията, че Пекин ще трябва да направи повече, за да подкрепи колебливото възстановяване след пандемията.

Икономическият подем, наблюдаван в началото на тази година, загуби инерция през второто тримесечие, което накара Китайската централна банка тази седмица да намали някои основни лихвени проценти, като се очаква това да продължи.

Индустриалното производство нарасна с 3,5% през май спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро в четвъртък. Това е забавяне спрямо ръста от 5,6% през април и малко под очакваното от анализаторите в анкета на Ройтерс увеличение от 3,6%, тъй като производителите се борят със слабото търсене в страната и чужбина.

Слабото представяне на данните не отговаря на очакванията на анализаторите за по-рязко нарастване, като се имат предвид сравненията с много слабите резултати от миналата година, когато много градове бяха подложени на строги ограничения заради COVID-19.

Данните също така засилват необходимостта от повече стимули, тъй като централните банкери са изправени пред дефлационни рискове, нарастващи дългове на местните власти, рекордна младежка безработица и отслабващо глобално търсене. Китайската икономика се забавя. Графика: Bloomberg Китайската икономика се забавя. Графика: Bloomberg

„Недостатъчното вътрешно търсене и вялото външно търсене могат да прекъснат инерцията през продължаващите месеци, оставяйки Китай с по-постепенна U-образна траектория на възстановяване на месечния растеж", казва пред Ройтерс Брус Пан, главен икономист в Jones Lang LaSalle.

Въвеждането на стимули с широкомащабно облекчаване на политиката ще бъде първата стъпка, каза Пан. „Но може да са необходими две до три години, за да се подкрепи забавящото се икономическо възстановяване и да се възвърне по-високият потенциален темп на растеж от над 6%, с по-балансирани двигатели на растежа и по-силен вътрешен импулс“. 

В четвъртък Китайската централна банка увеличи паричните си стимули, за да подпомогне икономиката на фона на признаците за отслабване на пазара на недвижими имоти, спад в бизнес инвестициите и рекордна безработица сред младите хора. Регулаторът понижи лихвения процент по едногодишните си заеми - или средносрочното кредитно улеснение - с 10 базисни пункта до 2,65%, което е първото намаление от август насам. Това вероятно ще подтикне банките да понижат лихвените си проценти по кредитите през следващата седмица, коментира Bloomberg.

Този ход бе предприет малко преди официалните данни да покажат, че икономическата активност е отслабнала през май. Растежът на промишленото производство се забави до 3,5% от 5,6% през април, а продажбите на дребно нараснаха с 12,7%, което е под очакванията. Инвестициите в дълготрайни активи на частния бизнес се свиха през първите пет месеца на годината, а инвестициите в имоти се влошиха допълнително. След понижаването на лихвите китайските фондови пазари се повишиха, като в началото на търговията бенчмаркът CSI 300 нарасна с 0,6%, а хонконгският индекс Hang Seng - с 1,2%.

Пазарите залагат и на още стимули, включително на мерки, насочени към затъващия сектор на недвижимите имоти, който някога беше основен двигател на растежа.

Възстановяването на Китай загуби инерция през последните месеци след първоначалния тласък на активността през първото тримесечие след прекратяването на пандемичните ограничения. Икономиката е изправена пред редица неблагоприятни фактори, сред които слабото бизнес и потребителско доверие, отслабващият пазар на недвижими имоти и забавящото се глобално търсене на износ. 

Според запознати властите обмислят и широк пакет от стимулиращи мерки в подкрепа на области като недвижимите имоти и вътрешното търсене. Държавният съвет може да обсъди тези политики още в петък.

Джулиан Еванс-Причард, ръководител на отдел „Китай" в Capital Economics, заяви, че макар и само по себе си облекчаването на политиката на централната банка да не е от голямо значение, то разкрива „нарастващата загриженост на официалните лица за състоянието на възстановяването в Китай" и „вероятно ще бъде последвано от по-широкообхватно облекчаване на политиката".

През миналата седмица управителят на централната банка И Ган обеща, че Китай ще направи антициклични корекции на политиката, за да подкрепи икономиката. Инвестициите в сектора на недвижимите имоти спаднаха със 7,2% през януари-май спрямо същия период на предходната година, след като през януари-април се понижиха с 6,2%.

Очаква се секторът да се бори с „постоянна слабост" в продължение на години, което ще повлече икономическия растеж, заявиха тази седмица анализатори на Goldman Sachs.  

Частните инвестиции в дълготрайни активи се свиха с 0,1% през първите пет месеца, което рязко контрастира с ръста от 8,4% на инвестициите на държавните предприятия, подсказвайки за слабо бизнес доверие.

Пазарът на труда остава слаб, като младежката безработица се изкачи до рекордните 20,8%. Базираният на национално проучване коефициент на безработица се задържа на ниво от 5,2% през май.

Въпреки забавянето на растежа централните банкери в Пекин са предпазливи по отношение на разширяването на по-агресивните стимули, докато други световни централни банки повишават лихвените проценти, за да се противопоставят на инфлацията, което може да доведе до риск от по-нататъшно изтичане на капитали.

Най-големите банки в страната наскоро намалиха лихвените проценти по депозитите си, за да намалят натиска върху маржовете на печалбата и да насърчат спестителите да харчат повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 11 месеца
Си прекрати реформите и засили ролята на ККП и държавата в икономиката.Така че забавянето в растежа най-вероятно ще продължи.Преди 10 години прогнозите бяха КИтай да изпревари САЩ до 2023, после се отложи този срок до 2028, сега се говори за след 2032 година.А най-вероятно това никога няма да стане.Япония приключи с фазата си на бърз растеж,когато почти беше догонила Щатите по БВП на човек от населението.Китай май приключи с бързия растеж далеч преди дори да доближи това ниво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още