IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Мъск и другите изпълнителни директори от САЩ, посетили Китай, мълчанието е злато

Търканията между Вашингтон и Пекин кара американските бизнес лидери да стъпват внимателно, докато са на посещение в азиатската страна

18:57 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Истински парад от чуждестранни бизнес лидери, включително ръководителя на Tesla Inc. Илон Мъск, се състоя в Китай през последните няколко месеца. Наблюдателите на тези събития не могат да не отбележат една обща характеристика на визитите – нито един изпълнителен директор все още не е коментирал публично посещението си в азиатската страна. Медийните събития, които често съпровождат подобни посещения, този път бяха рядкост.

Дори Мъск, който е известен със закачките си в Twitter, остана необичайно мълчалив по време на визитата си миналата седмица.

През 2020 г. милиардерът отпразнува доставката на първите автомобили, произведени в завода на Tesla в Шанхай, с танц на сцената – събитие, което беше широко отразено от медиите. Този път последните не бяха поканени по време на посещението му в завода.

И макар Мъск да спомена визитата си в две публикации след обратния полет до САЩ, той не написа нищо в Twitter, докато беше в Китай.

Дейвид Соломон от Goldman Sach също беше скромен в изказванията си. През 2019 г., когато последно посещава Китай, той участва в две интервюта за медии и в няколко форума. На по време на мартенската си визита тази година единствените му ангажименти бяха срещи при закрити врата с регулаторни органи, държавния фонд на Китай и в местен университет.

Липсата на информация от западните изпълнителни директори и техните компании за пътуванията им до Китай може да се отдаде на предпазливостта, като се има предвид, че политическото и търговско напрежение между Вашингтон и Пекин се е задълбочило, коментират представители на търговските камари на двете страни.

Нарастващият фокус на президента Си Дзинпин върху националната сигурност - по-специално неотдавнашните репресии срещу консултантските фирми - също остави много чуждестранни компании в недоумение относно това къде могат да прекрачат границата на закона.

Ноа Фрейзър, управляващ директор на Канадско-китайския бизнес съвет, казва, че гостуващите ръководители вече не преследват нови бизнес възможности, а се концентрират върху поддържането на съществуващите връзки и често не изискват медийно отразяване, големи вечери или възможности за изказване.

Изглежда, че те държат "наведени глави и предпочитат частен обяд, където могат да научат от хората на място какво се случва“, изтъква Фрейзър.

Преди да отпътуват за Китай, главните изпълнителни директори от САЩ са потърсили съвет за това как разширяването на китайския закон за контрашпионаж може да ги засегне, споделя ръководител на американска търговска асоциация, пожелал анонимност, позовавайки се на чувствителния характер на извършването на бизнес в Китай.

Бизнес ръководителите също така са поискали да разберат как да общуват с китайски правителствени служители и как да отговарят на въпроси, след като пътуването им стане публично достояние.

Търговската камара на ЕС заяви, че компаниите, опериращи в Китай, винаги са проявявали известно ниво на предпазливост и сега се адаптират към промените в области, които може да се считат за чувствителни.

Китайското външно министерство обяви, че многобройните посещения на американски изпълнителни директори представляват "вот на доверие" за китайската икономика. Това, че техните пътувания са били сравнително скромни по отношение на коментарите, произтича от това, което се нарича "грешна политика" на правителството на САЩ за сдържане на Китай, добавят от ведомството.

По отношение на притесненията относно Закона за контрашпионаж, право на Китай е да защитава националната сигурност чрез вътрешното законодателство, изтъква още министерството.

Последна актуализация: 21:59 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още