IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес нагласите в Австралия се подобряват съвсем леко през юли

Въпреки това потребителите са песимистично настроени заради натиска, който усещат върху семейните си финанси

11:31 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес условията в Австралия се запазиха стабилни въпреки по-високите лихви, противопоставяйки се на очакванията за рязко икономическо забавяне, макар че нагласите на потребителите остават „силно песимистични“, пише Bloomberg.

Бизнес условията, които измерват продажбите, заетостта и рентабилността, са се понижили леко до 10 пункта през юли, като същевременно са се задържали на ниво, над средното от началото на годината, показа проучване на National Australia Bank (NAB) във вторник.

Австралийските бизнес условия се задържат на ниво над средното в дългосрочен план. Графика: Australian Bureau of Statistics/Bloomberg Австралийските бизнес условия се задържат на ниво над средното в дългосрочен план. Графика: Australian Bureau of Statistics/Bloomberg

Измерителят на бизнес доверието се е повишил до 2 пункта, което означава, че оптимистите са повече от песимистите.

Данните опровергават „очакванията, че икономиката ще продължи да се свива към края на 2023 г.“, коментираха от NAB. „Ръстът на разходите за труд се засили рязко“, както и разходите за покупки, отразявайки високите цени на енергията и подчертавайки значителния натиск върху инфлацията, който би могъл да доведе до нейното ускорение през третото тримесечие, заявиха те

Отделни данни от Westpac Banking Corp., публикувани час по-рано, показаха, че индексът, измерващ потребителските нагласи се е понижил с 0,4% до 81 пункта, което означава, че нагласите са преобладаващо песимистични, като границата от 100 пункта разделя песимистите от оптимистите. През последната година индексът се задържа в диапазона 78-86 пункта.

Проучванията показват непрекъснато разминаване между нагласите на домакинствата и корпоративните такива, което предполага, че бизнесът е по-способен да се справи с нарастващите разходи по заемите. Австралийската централна банка повиши лихвите с общо 4 процентни пункта от май 2022 г. насам, тъй като опитва да укроти инфлацията, която все още е на ниво от 6%.

Докладът на NAB показа, че водещите показатели леко са се подобрили, като поръчките са нараснали, а използването на капацитета се е увеличило до 84,5 %. Тези резултати бяха отчетени, въпреки че ръстът на разходите за труд се е ускорил с 3,7% в тримесечен еквивалент, в сравнение с 2,3% за периода април-юни. Ръстът на крайните цени, които включват и разходите за покупка, се е удвоил до 2% спрямо 1% през второто тримесечие.

Домакинствата изпитват затруднения на фона на „непрекъснатия натиск върху семейните финанси и опасенията за лихвите и икономическите перспективи“, заяви старши икономистът на Westpac Матю Хасан.

Проучването на потребителите е проведено от 31 юли до 4 август, като този период включва и срещата на Австралийската централна банка на 1 август, когато тя остави основния си лихвен процент непроменен, на ниво от 4,1%, за втори пореден месец.  Резултатите „показаха, че решението на регулатора да направи пауза има съвсем слабо или никакво влияние“, коментира Хасан.

Оценките на „семейните финанси в сравнение с тези преди година“ са се повишили с 3,4% до 64,3 пункта, оставайки на „изключително ниско ниво“ като цяло, твърди Хасан. Подиндексът „семейни финанси през следващите 12 месеца“ се е повишил с 0,2% до 89,9 пункта.

Измерителят на перспективите за разходите на домакинствата, подиндексът "време за покупка на основен домакински артикул", се е повишил с 0,3%, като отново се е задържал на историческия минимум от 79 пункта, показват данните от доклада.

Очакванията на Хасан са, че сега Австралийската централна банка ще направи продължителна пауза, като запази основната лихва непроменена на ниво от 4,1%.

„Потребителите може и да не са убедени, но е много вероятно да сме достигнали върха в цикъла на затягане на паричната политика“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още