IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка остави лихвите без промяна за втори пореден месец

Занапред регулаторът ще се води от актуалните данни за инфлацията, потребителските разходи, бизнес проучванията

11:46 | 01.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка запази основната си лихва без промяна във вторник, след като данни от по-рано отчетоха охлаждане на инфлационния натиск и по-слаби разходи на домакинствата. Въпреки това регулаторът остави вратата отворена за нови повишения, пише Bloomberg.

Австралийската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 4,1% за втора поредна среща. Решението се различава от прогнозите на повечето икономисти, но е в съответствие с пазарните очаквания. Втората поредна пауза предполага, цикълът на затягане на паричната политика на банката може би е към своя край.

„Може да се наложи известно допълнително затягане на паричната политика, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целта в разумен период от време, но това ще зависи от данните и променящата се оценка на рисковете“, заяви гуверньорът Филип Лоу в изявлението си след срещата.

Стойността на австралийския долар намаля до 66,68 щатски цента в 14:45 ч. в Сидни, а доходността по чувствителните към лихвите тригодишни държавни облигации се понижи до 3,78%, тъй като пазарите оцениха шанса за ново повишение на лихвите като по-нисък. Акциите продължиха да поскъпват.

Решението откроява по-предпазливия подход на Австралийската централна банка към паричната политика в сравнение с този на Федералния резерв, който миналата седмица повиши лихвите с четвърт процентен пункт, с което общото им увеличение достигна до 5,25 процентни пункта.

Това е доста над увеличението от 4 процентни пункта в Австралия и отчасти отразява бързото прехвърляне на повишенията към кредитополучателите в страната, които имат предимно ипотечни кредити с плаваща лихва, докато в САЩ преобладават заемите с 30-годишни фиксирани лихви.

„Със забавянето на инфлацията в световен мащаб, включително в Австралия, нямаше силен аргумент в подкрепа на повишаването на лихвите този месец“, заяви Калам Пикеринг, икономист в глобалния сайт за работа Indeed Inc. „Въпреки това би било грешка да приемем, че цикълът на повишение е приключил, особено като се имат предвид оставащите опасения на Австралийската централна банка за инфлацията в сектора на услугите“.

Политиката на централната банка ще бъде съобразена с данните, като използва потребителските разходи, разходите за труд, бизнес проучванията и инфлацията за ориентир. Данните от миналата седмица отчетоха понижение на индекса на потребителските цени (CPI) и изненадващ спад в продажбите на дребно, докато данните от финансовата компания Equifax отчитат възходяща тенденция при пропуснатите ипотечни плащания.

Бордът също така прегледа последните икономически оценки на екипа на Австралийската централна банка, които показват, че инфлацията ще продължи да се забавя до около 3,25% до края на 2024 г. и ще се върне в целевия диапазон от 2 до 3% в края на 2025 г.

Ръстът на БВП се очаква да бъде около 1,75% през 2024 г., а прогнозите за безработицата показват, че тя ще нарасне постепенно до ниво около 4,5% в края на следващата година. Пълният набор от данни ще бъде публикуван в тримесечния отчет за паричната политика в петък.

"Австралийската икономика се намира в период на растеж под тенденциите и се очаква това да продължи известно време“, каза Лоу. „Ръстът на потреблението на домакинствата е слаб, както и инвестициите в жилища“.

Паузата във вторник също отразява усилията на гуверньора да запази в известна степен ръста на работните места, постигнат по време на пандемията, докато забавя инфлацията.

Дългите и променливи закъснения на ефектите от паричната политика са друга причина Австралийската централна банка да действа предпазливо. Продължаващо изтичане на сроковете на една серия жилищни кредити, сключени при рекордно ниски лихви по време на пандемията, остава препятствие на хоризонта.

Икономистите прогнозират, че регулаторът на Австралия ще трябва да увеличи разходите по заемите поне още веднъж до ниво от 4,35%, позовавайки се на изключително ниската безработица в страната от 3,5% и базисната инфлация, която все още е около 6%, два пъти над горната граница на целта.

Лоу призна, че пътят към „меко кацане“ е „тесен“, като същевременно затвърди позицията на банката, че ще направи каквото е необходимо, за да върне инфлацията обратно към целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още