IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лоу: Тепърва ще се види дали е нужно още затягане на паричната политика

Гуверньорът на Австралийската централна банка представи нови промени в работата на органа

10:08 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу заяви в сряда, че остава да се определи дали трябва да се свърши още работа по паричната политика, но е възможна нуждата от допълнително затягане, за да се свали инфлацията до целта, съобщава Ройтерс.

Говорейки в Бризбейн, Лоу каза, че досега е имало „значително и бързо“ затягане и бордът за определяне на паричната политика е наясно, че политиката действа със забавяне, а пълните ефекти тепърва ще се усетят.

„Отнема време на домакинствата и бизнесите да коригират разходите и инвестиционните си планове. Все още предстоят значителни корекции на заемите с ниска фиксирана лихва“, каза Лоу.

Австралийската централна банка запази основните лихви без промяна миналата седмица, след като ги вдигна с общо 400 базисни пункта от май миналата година до 11-годишен връх от 4,1%. Тя заяви, че иска време, за да оцени влиянието от отминалите повишения.

Лоу отбеляза, че бордът ще представи актуализирани икономически прогнози следващия месец, както и коригирана оценка за баланса на рисковете, което ще помогне за взимането на решението през август.

Пазарите очакват централната банка да трябва да вдигне лихвите още два пъти, за да укроти инфлацията.

„Дали ще е нужно [още затягане] ще зависи от това как икономиката и инфлацията се развият“, каза Лоу.

Промени в централната банка

Гуверньорът отдели сериозна част от времето в сряда, за да представи някои от промените, за които е взел решение бордът, след като преглед, поръчан от правителството, е препоръчал цялостни промени на дълголетната институция.

От 2024 г. Австралийската централна банка ще се среща 8 пъти годишно спрямо 11 в момента, а срещите ще продължават по-дълго време, каза Лоу.

Гуверньорът ще провежда пресконференция след всяка среща, а тримесечните изявления за паричната политика, които включват икономическите прогнози на банката, ще бъдат публикувани едновременно с политическото решение.

Бордът ще вземе решение и по някои други препоръки от прегледа, включително публикуването на анонимно представяне на гласовете на по-късна дата.

Финансовият министър Джим Чалмърс скоро ще обяви дали текущият мандат на Лоу ще бъде удължен, или не. Мандатът изтича през септември, а решение може да има още тази седмица.

Лоу е под заплаха, откакто многократно каза през 2021 г., че лихвените проценти няма да се повишават до 2024 г., но след това обърна курса и започна повишението им в средата на 2022 г., когато инфлацията неочаквано скочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още