IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската сделка между Австралия и ЕС е в задънена улица

Недостатъчният достъп до европейския пазар е мотивът на Австралия да се оттегли, ако ЕС не промени позицията си

12:52 | 11.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преговорите между Австралия и Европейския съюз за сключване на споразумение за свободна търговия са в задънена улица поради опасенията на Канбера, че блокът предлага недостатъчен достъп до пазара на вносната селскостопанска продукция на страната, пише Bloomberg.

Австралийският министър на търговията Дон Фарел, който тази седмица пристигна в Брюксел, за да разговаря с колегата си от ЕС Валдис Домбровскис, не е доволен от предлагания от ЕС достъп до пазара на австралийско телешко, овче месо и захар. Фарел заяви, че е готов да се откаже от преговорите, ако ЕС не промени позицията си.  

„Няма да се върна в Австралия с предложението, което в момента се обсъжда“, каза Фарел в изявление преди втория ден от преговорите във вторник.  Както Австралия, така и ЕС заявиха, че искат да финализират споразумението за свободна търговия до края на лятото в Европа, и изглеждаше, че преговорите са към своя край.

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе подкрепи твърдата позиция на своя търговски министър на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в понеделник в Берлин.

„В крайна сметка преговорите ни с ЕС ще приключат само когато имаме добра сделка и то такава, която включва нов достъп до пазара за нашите селскостопански продукти“, коментира Албанезе пред репортери.

ЕС беше третият по големина партньор за двустранна търговия на Австралия, която беше оценена на 97 млрд. австралийски долара (59 млрд. евро) през фискалната 2022 г., и вторият по големина източник на чуждестранни инвестиции, според Министерството на външните работи и търговията.

Изпълнителният директор на Националната федерация на фермерите Тони Махар заяви, че въпреки че не иска да види „години упорит труд“ пропилени на вятъра, той подкрепя готовността на Фарел да прекрати преговорите, ЕС не подобри предложението си.

„По-добре е да се оттеглим, отколкото да се съгласим на несполучлива сделка. Ясно заявихме това на министър Фарел тук, в Брюксел“, посочи Махар в изявление във вторник. „Предпочитаме това да отнеме още няколко месеца, ако е нужно", каза той.

През уикенда Нова Зеландия подписа споразумение с ЕС, което цели да увеличи двустранната търговия с 30% и инвестициите в Нова Зеландия с 80% в рамките на десет години. Предполага се обаче, че Австралия иска споразумение за свободна търговия, подобно на това, което Канада си осигури през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още