IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка остави лихвите без промяна, но сигнализира още увеличения

Несигурните икономически перспективи стоят основно зад решението на регулатора

13:19 | 04.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка остави без промяна основните лихви във вторник, заявявайки, че се нуждае от повече време, за да оцени въздействието на предишните повишения, но отново предупреди, че може да е необходимо допълнително затягане, за да се забави инфлацията, пише Ройтерс.

В края на срещата за обсъждането на политиката през юли централната банка на Австралия запази основния лихвен процент на 11-годишния връх от 4,1%, след като от май миналата година до момента регулаторът е повишил лихвените проценти с общо 400 базисни пункта. Това е най-агресивният цикъл на затягане в съвременната история на регулатора с цел укротяване на инфлацията.

Пазарите по-скоро очакваха паузата, но прогнозите на икономистите бяха разнопосочни, като 16 от 31 анкетирани в проучване на Ройтерс очакваха повишение на лихвите, а останалите предполагаха, че банката няма да предприеме промени.

Австралийският долар поевтиня с 0,4% до 0,6647 щатски долара след новината, но впоследствие се възстанови от загубите, търгувайки се на ниво от 0,6682 щатски долара, тъй като трейдърите очакват поне още едно повишение на лихвите в текущия цикъл. Пазарът променя позицията си и сега допуска около 50:50 шанс за повишение на основната лихва до 4,35% през август, като същевременно намалява риска от по-нататъшно повишение до 4,6%.

В изявление след срещата във вторник гуверньорът на банката Филип Лоу каза, че по-високите лихвени проценти спомагат за установяването на по-устойчив баланс между търсенето и предлагането в икономиката.

"С оглед на това и на несигурността около икономическите перспективи Управителният съвет реши да запази лихвените проценти стабилни през този месец", заяви той.

Председателят на регулатора посочи в изявлението си несигурността за перспективите по отношение на потреблението на домакинствата и световната икономика.

Лоу обаче повтори предишните си предупреждения, че може да се наложи известно допълнително затягане на паричната политика, тъй като „инфлацията все още е твърде висока и ще остане такава още известно време“.

„Днешното решение за пауза на лихвените повишения показва, че централната банка на Австралия е осъзнала, че икономиката е на острието на ножа и че трябва да промени посоката на политиката си, действайки внимателно през настоящите икономически условия“, смята Стивън Смит, партньор в Deloitte Access Economics.

Регулаторът наложи пауза в повишенията за първи път през април и след това изненада пазарите с нови повишения през май и юни – ястребов ход*, който накара много икономисти да оценят вероятността за рецесия тази година като по-голяма предвид слабия икономически растеж.

Икономическите данни от последния месец са смесени. Променливите данни, които показаха рязко охлаждане на инфлацията бяха аргумент в полза на паузата на увеличенията, но силните данни за работните места и за продажбите на дребно сочат, че регулаторът има още какво да направи.

Устойчивият ръст на цените на жилищата, подобряването на жилищното финансиране и силното възстановяване на разрешителните за строеж предполагат, че финансовите условия може да не са толкова затегнати, колкото е нужно.

Предстои ли повишение през август?

Много икономисти смятат, че има реална вероятност за повишение през август, след като бъдат публикувани данните за инфлацията през второто тримесечие в края на юли, които вероятно ще разкрият, че инфлацията остава трайна.

„Тъй като пазарът на труда все още е много свит, цените на жилищата се възстановяват силно и разходите за труд на единица продукция се повишават, все още има шанс за ново увеличение на лихвите с 25 базисни пункта през август и подозираме, че банката ще го направи, заедно с още едно през септември“, коментира Марсел Тиелиант, старши икономист в Capital Economics.

Понастоящем централната банка прогнозира общата инфлация - която беше 7% през първото тримесечие - да се забави до тавана на целевия диапазон от 2-3% до средата на 2025 г.

Централните банкери все още се борят с относително високата инфлация въпреки рязкото увеличение на лихвите в продължение на повече от година. Почти сигурно е, че лакто Федералният резерв, така и Европейската централна банка ще увеличат лихвите с четвърт пункт този месец, което може да окаже натиск върху и без това слабия австралийски долар.

Също така този месец се очаква да се разбере дали Лоу ще бъде преизбран за втори мандат. Гуверньорът, ветеран от четири десетилетия в банката, загуби авторитета си, тъй като през 2021 г. многократно заяви, че лихвените проценти няма да се повишават до 2024 г., но след това промени курса и ги повиши в средата на 2022 г., когато инфлацията неочаквано се забърза.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям  бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко  гласуват за намаление на лихвените проценти, носят  нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване  на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още