IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия може да спре да увеличава лихвите на фона на охлаждащата се инфлация

Индексът на потребителските цени се повиши с 5,6% през май спрямо същия месец година по-рано, като това е най-малкото увеличение на показателя от април 2022 г.

10:27 | 28.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Австралия се забавя с повече от очакваното през май, подкрепяйки аргументите на централната банка да преустанови своя 14-месечен цикъл на затягане на паричната политика на предстоящото заседание следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се повиши с 5,6% през май спрямо същия месец година по-рано, като това е най-малкото увеличение на показателя от април 2022 г., показват данни на Австралийското статистическо бюро. Резултатът изостава доста от оценката на икономисти за ръст от 6,1%, като Barrenjoey Markets Pty Ltd. се оказа единствената компания за анализи, чиято оценка съвпада с данните.

Облекчаването на ценовия натиск се случва в момент, когато управителят на централната банка на Австралия Филип Лоу сигнализира, че служителите на регулатора вече ще реагират в зависимост от данните, след като повишиха лихвите с 4 процентни пункта през последните 12 месеца. Очакванията, че новите данни ще позволяват на централната банка да се въздържи от ново повишение във вторник, тласнаха австралийския долар към понижение, като доходността по 3-годишните държавни ценни книжа също отчете спад.

„Въпреки че тези месечни данни са променливи, днешният резултат ще даде на банката известна увереност, че ценовият натиск отслабва и е по-вероятно траекторията на инфлацията в Австралия да последва тази на Канада, отколкото тази във Великобритания“, коментира Том Кенеди от JPMorgan Chase & Co.

Данните, публикувани в сряда, са предхождани от докладите за потребителските разходи, които намаляват, след като притежателите на ипотеки бяха принудени да отделят все по-голяма част от доходите си за погасяване на кредитите. Данните за търговията на дребно, които ще бъдат представени в четвъртък, вероятно ще покажат, че разходите са стагнирали през миналия месец, като бизнес доверието също отслабва.

От друга страна, пазарът на труда в Австралия продължава да се противопоставя на тренда, тъй като темпа на наемане на нови служители остава силен, а нивото на безработица неочаквано спадна.

Инфлацията в Австралия се забавя с повече от очакваното през май. Източник: Австралийско статистическо бюро/Bloomberg Инфлацията в Австралия се забавя с повече от очакваното през май. Източник: Австралийско статистическо бюро/Bloomberg

„Сега централната банка на Австралия има шанс да прегледа силните данни за работните места и да изчака още доказателства за това как 400-те базисни пункта, добавени към основната лихва в цикъла на затягане от май 2022 г., влияят върху икономиката“, коментира за Bloomberg икономистът Джеймс Макинтайър. „Продължителният инфлационен натиск върху наемите и цените на електроенергията показва, че цикълът на затягане може още да не е приключил“, добавя той.

След като се изключат волатилните артикули, спадът при инфлацията „е по-скромен“, споделя Мишел Марквард, ръководител на отдела за ценова статистика в ABS.

Според икономисти новите данни са знак, че по-строгата парична политика оказва желаното въздействие, като същевременно подчертават все още високите основни цени.

„Все още имате много упорита и ускорена инфлация“, изтъква Джонатан Макменамин, старши икономист в Barrenjoey. „Факторите, които водят до инфлация, са свързани със сектора на услугите и особено с наемите. Така че все още ще трябва доста време, докато инфлацията се върне към целта“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още