IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над икономиката на Австралия надвисват буреносни облаци

Бизнес активността се забавя, а доверието на потребителите остава около нивата от рецесията

10:16 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес и потребителски проучвания за Австралия показаха във вторник, че над икономиката на страната се скупчват буреносни облаци. Бизнес активността се забавя, а доверието на потребителите остава около нивата от рецесията на фона на предстоящи нови увеличения на лихвите, съобщава Ройтерс.

Проучване на National Australia Bank (NAB), което се следи внимателно от централната банка, показа, че индексът на бизнес условията е спаднал със 7 пункта до +8 пункта, снижавайки се от върховете, наблюдавани през последната година.

Бизнес доверието също се е върнало на отрицателна територия, а обезпокоителното е, че заявените поръчки – водещ индикатор на търсенето, са намалели през май, подчертавайки рисковете пред растежа през следващите месеци.

„Тенденцията през предстоящите месеци ще бъдат важна, тъй като централната банка се опитва да направи оценка дали е свършила достатъчно и дали основният инфлационен натиск намалява навреме“, коментира главният икономист на NAB Алън Остър.

Проучването обаче показва траен ценови натиск, а показателят за разходите за труд и за покупка се ускорява, което носи нова тревога за централната банка.

Австралийският регулатор увеличи основните лихви с 400 базисни пункта от май миналата година до 11-годишен връх от 4,1% и предупреди, че може да са нужни още повишения.

Във вторник NAB повиши прогнозата си за върха на основните лихви в текущия цикъл, добавяйки още две повишения от по четвърт пункт до 4,6%. Банката снижи очакванията си за икономическия растеж през 2023 г. до 0,5% от 0,7% и прогнозира нивото на безработица да се покачи до 5% до края на 2024 г. от 3,7% през април.

Пазарите в момента оценят риска от още две увеличения на лихвите и очакват те да останат високи до края на годината.

В същото време данни на Westpac и Commonwealth Bank of Australia (CBA) също показват натиска, който потребителите усещат, докато високите разходи за живот и нарастващите ипотечни лихви намаляват покупателната сила.

Индексът на потребителското доверие на Westpac-Melbourne Institute се е повишил с 0,2% до през юни до 79,2 пункта. Това обаче прикрива значителна разлика преди и след последното увеличение на лихвите от 6 юни, тъй като след повишението доверието е било на ниво от 72,6 пункта спрямо 89,0 пункта преди това.

Перспективите за годината напред за семейните финанси и икономическите условия са намалели съответно с 2,1% и 0,1%, а показателят за това дали е добър момент да се купи голяма стока за домакинството е спаднал с 5,7% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още