IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Унгария спадна под 20% за първи път от близо година

Прогнозите за страната са положителни, а централната банка продължава да понижава лихвите

13:25 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Унгария се забави до най-ниското си ниво от почти година през юли, тъй като рецесията засегна потребителското търсене, ограничавайки ръста на цените, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили със 17,6% през през юли спрямо година по-рано, съобщи статистическата служба във вторник – това е най-слабото увеличение от август 2022 г. насам и малко под медианната оценка от 17,7%, дадена от икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. За сравнение, инфлацията през юни беше на ниво от 20,1%. Спрямо предходния месец, цените са се повишили с 0,3%.

Унгарската инфлация се забавя за шести пореден месец. Графика: Bloomberg Унгарската инфлация се забавя за шести пореден месец. Графика: Bloomberg

„Спорно е да твърдим, че това е победа, но все пак е важно, че общата инфлация най-накрая се забави до ниво под 20%“, заяви Петер Вировач, анализатор в ING Bank Унгария. Основните движещи сили бяха базовите ефекти и слабото търсене, добави той.

Икономиката на Унгария се сви за трето поредно тримесечие в периода от януари до март, тъй като най-бързият ръст на цените в Европейския съюз намали разполагаемите доходи на домакинствата, а най-високите разходи по заемите в блока потиснаха инвестициите. Дезинфлацията може да набере скорост през останалата част от годината и се очаква инфлацията да се забави под 10% през октомври, заяви министърът на икономическото развитие Мартон Наги в изявление.

Как влияят лихвените понижения?

Унгарският форинт се засили с цели 0,4% спрямо еврото след публикуването на данните за инфлацията, и беше най-печелившата валута сред останалите в развиващите се пазари. Отделен доклад показа, че търговският излишък е нараснал до рекордните 1,5 млрд. евро през юни, след като вносът спадна с 5%, а износът се увеличи с 11%, като част от по-мащабна промяна, предизвикана от срива на търсенето в рамките на страната.

От май насам централната банка понижава основната си лихва с по един процентен пункт всеки месец, като в момента тя е на ниво от 15% спрямо пика от 18%. Миналия месец централните банкери отбелязаха, че ще продължат да намаляват лихвите дори след като през есента основният лихвен процент се изравни с референтната си стойност от 13%. В същия момент те изключиха възможността за по-рязко месечно понижение.

По-ниските разходи по заемите допринесоха за поевтиняването на форинта, който отслабна с 4% през предходните три седмици, с което стана една от най-лошо представящите се валути в световен мащаб по време на този период.

Цените на енергията за домакинствата и цените на храните се продължили  да стимулират инфлацията през юли, като са се повишили съответно с 36% и 23% на годишна база. Цените на горивата са се с увеличили с 22% на годишна база.

„Виждам, че новият ръст на цените на горивата и по-волатилният обменен курс на форинта допринасят до известна степен за забавянето на темпа на дезинфлация“, коментира Золтан Арокшалази, анализатор в брокерска компания Equilor в Будапеща. „Въпреки това до края на есента инфлацията ще се забави до едноцифрена стойност.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още