IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската базисна инфлация очаквано се е ускорила през юли

Това е и още един аргумент в подкрепа на тезата на централната банка, че е необходимо поне още едно повишение на лихвите

11:06 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Швеция е останала ускорена през юли, като продължава да притиска централната банка на страната (Riksbank) да повиши допълнително лихвите си въпреки забавящата се икономика и проблемите в сектора на бизнес имотите в страната, които се увеличават, пише Bloomberg.

Показателят за инфлация, който премахва разходите за енергоизточници и ефекта от промените в лихвите, се е ускорил с 8% през юли спрямо година по-рано, показват данни на статистическата служба на Швеция във вторник. Това съвпада с медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, и е малко по-голямо от ускорението от 7,9%, очаквано от централната банка.

Шведската инфлация остава висока и през юли. Графика: Bloomberg Шведската инфлация остава висока и през юли. Графика: Bloomberg

Упоритият ръст на цените увеличава шанса централните банкери да решат да повишат лихвите с повече, отколкото се очаква в момента. Това би затруднило наемодателите, които се борят да се справят с тежкото дългово бреме, точно когато опасенията, че икономиката на скандинавската страна я очаква „твърдо приземяване“, нарастват, след като предварителните данни за второто тримесечие показаха, че тя се е свила повече от очакваното.

Шведската централна банка заяви , че възнамерява да увеличи основния си лихвен процент поне още веднъж тази година, през септември или ноември, тъй като инфлацията в сектора на услугите остава висока и слабата крона оскъпява вносните стоки. Публикуваните във вторник данни няма да окажат голямо влияние върху следващото решение на Riksbank, тъй като увеличението с четвърт пункт „изглежда неизбежно“, смята Ларс Хенриксон, старши стратег в Svenska Handelsbanken AB.

По-широкият показател за инфлацията (CPIF), който включва и цените на енергията, е нараснал с 6,4%, което е малко под очакванията на Riksbank и икономистите. Според Селва Бахар Базики от Bloomberg Economics обаче и това едва ли ще разубеди централната банка от по-нататъшно затягане на паричната политика.  

Шведската централна банка „вероятно ще запази курса си за повишаване на основния лихвен процент по време на следващата си среща през септември“, коментира тя, добавяйки, че представителите на банката ще „останат нащрек за високата базисна инфлация, както и всяко допълнително отслабване на валутата по-нататък“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още