IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните проблеми в Швеция продължават да се засилват

Показател за жилищния пазар бе коригиран към спад след първоначално отчетения ръст

21:33 | 19.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Показател за активността на жилищното строителство в Швеция спадна до най-ниското си ниво от почти 9 години, противопоставяйки се на последните сигнали, че един от най-лошите спадове в жилищния сектор в сектор отминава, предава Bloomberg.

Жилищният подкомпонент на месечния индикатор Byggfakta спада през юни за 22-ри пореден месец до най-ниското си ниво от август 2014 г., след като предварително обявеното повишение през май беше коригирано на спад, показва изявление в сряда. Все пак ръстът в други части на строителната индустрия помогна за увеличаване на общия брой на започнатите сгради за втори месец.

Слабото представяне при новопостроените жилища, отразено от официалните данни със закъснение, произтича от едногодишния спад на стойността на жилищата, който започна през пролетта на 2022 г. и намали апетита на строителите да започват нови проекти. По-високите цени на кредитите и суровините също натежават на строителната индустрия.

Индикаторът, който използва данни за текущи проекти, за да предостави ранни доказателства за активността в сектора, сега сигнализира годишен темп от „малко над“ 25 хил. започнати жилища до есента, посочва ръководителя на анализа на Byggfakta Тор Борг.

Все пак шведските домакинства стават по-оптимистични по отношение на перспективите на жилищния пазар, а стойностите на жилищата в най-голямата скандинавска икономика се повишават през по-голямата част от тази година. Повечето анализатори все още очакват цените да достигнат дъното при общ спад от около 20% спрямо миналогодишния връх.

„Нарастващите разходи за строителство означават, че спадът в квадратните метри или броя на апартаментите е дори по-голям, отколкото показва индикаторът“, каза Борг. „Спадът изглежда започна да се забавя през последните месеци, което е положително. Но все още сме изправени пред период, в който значително по-малко домове от преди ще бъдат добавени към жилищния пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още