IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарството за икономиката на Дания се оказва фармацевтичният ѝ сектор

БВП е нараснал за трето поредно тримесечие с 0,2% благодарение на производителите на лекарства

16:39 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Дания се е разширила за трето поредно тримесечие, докато Novo Nordisk A/S и други датски фармацевтични компании се радват на огромно търсене, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,2% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, показват данните, публикувани във вторник от статистическата служба на Дания (Statistics Denmark), която по-рано ревизира надолу прогнозата си за ръст през третото тримесечие на миналата година до стагнация. Службата ще публикува пълния си доклад за БВП за второто тримесечие на 31 август.

Дания превъзхожда по-голямата част от богатите страни след пандемията, но приносът на фармацевтичните компании към общия БВП предизвика притеснения, че той може да прикрива слабостите в други области на икономиката.

Растежът през второто тримесечие се дължи главно на „изключително силен датски фармацевтичен сектор“, коментира Пале Соренсен, главен икономист в Nykredit A/S, в бележка до клиенти. „Фармацевтичната индустрия е генерирала достатъчно голям дял от БВП, че да издърпа цялата икономика нагоре. Без нея картината вероятно щеше да е съвсем различна“.

БВП през второто тримесечие щеше да се свие без датската фармацевтична индустрия, чието представяне се дължи най-вече на успеха на Novo, твърди и Лас Олсен, главен икономист в Danske Bank A/S, в бележка.

„Няма съмнение, че много компании в други индустрии изпитват по-големи затруднения“, заяви той, визирайки други промишлени предприятия и строителния сектор, при които „има ясни признаци за влошаване“.

Изчисленията на Sydbank A/S показват, че датската икономика е щяла да стагнира от края на 2021 г. без фармацевтичната си индустрия. Бързият възход на Novo доведе до това, че пазарната стойност на компанията стойност надхвърли БВП на Дания. Производителят на лекарства миналата седмица повиши прогнозите си за печалба и продажби за 2023 г., тъй като търсенето на новото му лекарство за отслабване Wegovy и друго лекарство за диабет стимулират ръста на приходите.

Индустриалното производство в Дания се е увеличило с 4,2% на тримесечна база през второто тримесечие, но би се свило с 4%, ако фармацевтичната индустрия се изключи от сметките, съобщиха от статистическата служба на Дания по-рано този месец.

През юни Международният валутен фонд повиши прогнозата си за БВП на Дания, като заяви, че очаква икономиката на страната да нарасне с 1,3% през 2023 г. спрямо предишна оценка от 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още