IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Дания се забавя за втори пореден месец през декември

Очакванията са ръстът на потребителските цени да продължи да се свива през текущата година

12:07 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Дания се е забавила за втори пореден месец през декември – движения, подкрепени от по-умерения ръст в цената на електроенергията и бензина, които предполагат, че покачването на цените може да е достигнало своя връх, пише Bloomberg.

Потребителската инфлация в Дания е достигнала до 8,7% на годишна база през декември, докато през ноември отчетеното ниво бе 8,9%. Ръстът представлява значително намаление от 40-годишния връх от 10,1% през миналия октомври.

„Много голямо облекчение е да видим, че инфлацията отново се забавя“, написа Джепе Юул Боре, главен икономист в Arbejdernes Landsbank, в своя бележка. „Очаква се инфлацията да продължи да намалява през 2023 г., докато няколко основни елемента я дърпат надолу“, включително по-ниските цени на храните в световен мащаб, цените на товарите и разходите за суровини, обясни икономистът.

Датската централна банка определи инфлацията като най-голямата заплаха за икономиката на страната, която за около десетилетие се радваше на едни от най-ниските лихвени проценти в света. Регулаторът няма мандат за управление на инфлацията, тъй като основната му цел е да привърже кроната към еврото в тесен диапазон.

На месечна база потребителските цени са намалели с 0,6%, електроенергията е поевтиняла с 0,3%, а цените на бензина и дизела са се понижили с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още