IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания прекрати 10-годишния експеримент на отрицателни лихви

Централната банка на страната повиши основната лихва до 0,65% от минус 0,1%, докато се бори да охлади инфлацията

19:20 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дания сложи край на най-дългия експеримент в света с отрицателни разходи по заеми, като повиши референтната си лихва, следвайки хода на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Bloomberg.

Служителите на централната банка на Дания, чиято основна задача е да защитят връзката между кроната и еврото, увеличиха основната лихва до 0,65% от минус 0,1%.

Решението на регулатора отразява хода на ЕЦБ, която по-рано в четвъртък повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта, за да охлади ускорената инфлация.

С увеличението на лихвените проценти в Дания се свива броя на централните банки, които все още прилагат отрицателна парична политика, до само две. Едната е Японската централна банка (ЯЦБ), чийто управител, Харухико Курода, досега се опитваше да запази подобни стимули.

„Увеличаването на лихвените проценти е добро за датската икономика, която продължава да балансира на ръба на прегряването“, коментира Пале Соренсен, главен икономист в Nykredit. „По-високите лихвени проценти с течение на времето ще намалят рекордно затегнатия пазар на труда, който е налице в Дания, и по този начин ще понижат риска от отрицателна спирала при заплатите и цените, което може да направи настоящите инфлационни предизвикателства по-устойчиви“, добавя той.

Въпреки че всичките осем анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха централната банка на Дания, Nationalbanken, да повиши лихвата със същия размер като ЕЦБ, някои от тях предвидиха по-скромен ръст поради силната крона.

Увеличението слага край на набега на Дания към отрицателната територия, който започна през 2012 г., когато централната банка се опита да възпре инвеститорите да купуват датската валута.

Този пример беше последван от съседна Швеция и еврозоната, заедно с Швейцария и Япония. От 2019 г. Федералният резерв на САЩ беше притиснат от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп да се присъедини към тях, но в крайна сметка устоя на натиска.

Централната банка на Швейцария може скоро да се присъедини към датчаните и да насочи лихвите към положителна територия, докато се бори с инфлацията. Следващата среща на служителите на регулатора в Цюрих е на 22 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още