IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Дания проправят пътя към центристко управление

Лявоцентристкият блок на премиера Мете Фредериксен си осигурява мнозинство в парламента, но ще преговаря за формиране на широка коалиция

10:07 | 02.11.22 г.
Премиерът на Дания Мете Фредериксен. Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg
Премиерът на Дания Мете Фредериксен. Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Лявоцентристкият блок в Дания печели най-много гласове на парламентарните избори, което се счита за своеобразен вот на доверие към сегашния министър-председател на страната.

Лидерът на блока - премиерът Мете Фредериксен, получава около 90 места в парламента и ще състави ново правителство, съобщава BBC.

Противно на прогнозите, нейната социалдемократическа партия печели две места повече в парламента, с което постига и най-добрия си резултат от десетилетия.

Фредериксен беше принудена да свика предсрочни избори през октомври, след като беше публикуван силно критичен доклад за действията на нейното правителство относно унищожаването на норки във ферми за кожи в цялата страна в разгара на пандемията.

В доклада се констатира, че заповедта на правителството за убиване на до 17 млн. норки през 2020 г. няма правно основание. Установено е също така, че Мете Фредериксен не е знаела, че заповедта няма правно основание. Това обаче разтърси управляващата коалиция, защото една от партиите в нея заплаши да оттегли подкрепата си за правителството, ако не бъдат свикани парламентарни избори.

До последно не беше съвсем ясно дали лявоцентристкият блок на Фредериксен, или дясноцентристкият блок, воден от либералите на Якоб Елеман-Йенсен, ще спечели мнозинство. Имаше предположения, че ако нито една от групите не спечели мнозинство, решението коя да управлява ще се окаже в ръцете на наскоро сформираната партия на умерените, водена от бившия премиер на Дания Ларс Локе Расмусен.

Въпреки че в крайна сметка умерените не изиграха такава роля, партията спечели много на изборите, след като стана третата по големина в Дания. Постижението е значително, защото тази партия дори не съществуваше преди 5 месеца.

Блокът на Фредериксен си осигурява 87 места в континентална Дания. Партията печели и 1 място от Фарьорските острови и се очаква да има и още 2 места от Гренландия. Десният блок получава 72 места.

Мете Фредериксен коментира, че въпреки победата на левия блок тя иска да протегне ръка към центъра, за да се създаде по-широка коалиция.

Тя каза още, че настоящото правителство официално ще подаде оставка в сряда, за да започне процесът по формиране на нова администрация. Социалдемократите и социаллибералните партии заявиха, че искат да проучат възможността за формиране на широка коалиция ляво-дясно, която да управлява страната на фона на задаващата се криза. Това означава, че се очертават трудни преговори за формиране на ново правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още