IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Ще продължим да отваряме пазара към света по свой начин

Китай ще изгради национален търговски пазар за доброволно намаляване на емисиите на парникови газове, обяви китайският президент

15:15 | 02.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната ще продължава да се отваря, докато търси собствения си път за развитие. Изказването беше направено на фона на продължаващи опасения сред инвеститорите за икономиката на страната, съобщава Bloomberg.

„Китай ще остане ангажиран с напредък по отварянето [на страната] по високи стандарти, преследвайки китайска модернизация на всички фронтове с висококачествено развитие и създаване на нови възможности за отворено сътрудничество по целия свят“, каза Си във видео обръщение към Китайското международно изложение за търговия в сектора на услугите в Пекин, цитиран от Китайската централна телевизия.

Китайският лидер обеща да улесни достъпа до пазара в сектора на услугите с по-нататъшно отваряне в области, включително право, телекомуникации, туризъм и професионални изпити.

Си каза, че Китай ще изгради национален търговски пазар за доброволно намаляване на емисиите на парникови газове. Той също така призова държавите да „защитят трудно извоюваната свободна търговия и многостранната търговска система“.

Си отправи коментарите си в момент, в който правителството му засилва усилията за стимулиране на икономиката и подкрепа на валутата на страната. Китайската народна банка заяви в петък, че ще намали размера на депозитите в чуждестранна валута, които банките трябва да държат като резерви за първи път тази година. Този ход бе представен часове след като властите обявиха нови стимули за сектора на имотите и разкриха планове за разширяване на данъчните облекчения за грижи за деца и възрастни и за образование.

Предишни години Си използва изложението, за да потвърди отново ангажимента на Китай към отваряне. Има индикации, че този път чуждестранните фирми търсят нещо повече от обещания. Председателят на Европейската камара Йенс Ескелунд каза миналия месец, че някои ръководители се чувстват „уморени от обещания“.

Появяват се някои обнадеждаващи признаци, че спадът във фабричната дейност може би приключва. Частно проучване на производствената активност в Китай неочаквано се разшири през август, достигайки най-високото си ниво от февруари и надвишавайки сериозно оценките на икономистите.

Очаква се повече от 2000 изложителя да участват в търговското изложение, което ще продължи от събота до сряда. Обединеното кралство ще има павилион на панаира като страна почетен гост, а китайските държавни медии съобщиха, че се очаква да присъстват представители на HSBC Holdings, Standard Chartered и Schroders.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още