IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелони: Силното партньорство с Китай е по-важно от инициативата "Един пояс, един път"

Италиански медии съобщават, че страната ще се оттегли от инициативата и вместо това ще се стреми към стратегическо партньорство с Китай

15:34 | 10.09.23 г. 1
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че отношенията на Италия с Китай не се свеждат само до инициативата „Един пояс, един път“ и допълни, че окончателното решение дали страната да напусне инициативата все още не е взето, предават Ройтерс и Bloomberg.

По-рано днес италианските медии съобщиха, че Италия ще напусне инициативата „Един пояс, един път“ и вместо това ще се стреми да вдъхне нов живот на споразумението си за стратегическо партньорство с Китай, целящо да засили икономическото сътрудничество. Споразумението беше подписано през 2004 г.

Италия е единствената страна от Г-7, която е част от „Един пояс, един път“, глобален план за търговия и инфраструктура по модела на стария „Път на коприната“, който свързваше Китайската империя със Запада.

Италия ще бъде председател на Г-7 следващата година и промяна на отношенията ѝ с Пекин ще успокои западните ѝ съюзници, които се страхуват от китайското влияние, като в същото време намали риска от недоволство от страна на Пекин.

„Има европейски страни, които през последните години не са част от „Един пояс, един път“, но са успели да създадат по-благоприятни отношенията с Китай, отколкото понякога ние успяваме“, каза Мелони на пресконференция в края на срещата на върха на Г-20 в Делхи.

В събота Мелони се срещна с китайския премиер Ли Цян в кулоарите на срещата на Г-20 и определи разговорите като учтиви и конструктивни.

„Въпросът е как да гарантираме партньорство, което да е от полза и за двете страни, оставяйки за по-късно решението, което ще вземем за „Един пояс, един път“, допълни тя.

Мелони заяви, че китайците са подновили поканата към нея да посети Пекин, но не е определена конкретна дата. Италианското правителство е поканено и на форум на инициативата „Един пояс, един път“, който Китай ще организира през октомври, допълни тя.

Италиански политици подлагат на съмнение значението на участието на страната в „Един пояс, един път“, договорено от предишното правителство през 2019 г.

Канцеларията на Мелони спомена в комюнике от събота 20-годишината следващата година на отделно Глобално стратегическо партньорство, подписано от Китай и правителството начело със Силвио Берлускони през 2004 г.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че Мелони е заявила в разговора си с китайския премиер в събота, че Италия планира да се оттегли от инициативата „Един пояс, един път“, като в същото време се стреми да запази приятелски отношения с Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
wart
преди 8 месеца
Световната *** няма да ви позволи така , че сте сте под окупация от 80 години колонизаторите така лесно не разрешават на колониите си да правят това което си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още