IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи фондове за управление на активи предупреждават за рецесия в САЩ

Водещите инвестиционни мениджъри на BlackRock и Amundi въпреки очакванията на централни банкери и инвеститори, че икономикатя няма да понесе значителен удар

11:23 | 14.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Ръководители на инвестиционните подразделения на два от най-големите фонда в света за управление на активи предупреждават, че рискът от настъпване на рецесия се повишава, пише британският Financial Times.

Водещите инвестиционни мениджъри на BlackRock и Amundi отправят това предупреждение, въпреки че представителите на администрацията във Вашингтон и все повече инвеститори вярват, че повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв (Фед) няма да нанесе значителни щети на икономиката на страната. Те посочват пред FT, че икономиката на САЩ до голяма степен изглежда устойчива на фона на агресивното повишаване на лихвите, но "вече се появяват пукнатини, особено на трудовия пазар".

"Смятаме, че е много вероятно да настъпи рецесия. Въпросът е колко "дълбока" и продължителна ще бъде тя...", заявява Винсент Мортие, главен инвестиционен директор в Amundi. Фондът управлява активи на стойност от 2,1 трлн. долара, отбелязва FT.

Винсент Мортие очаква икономиката на САЩ да се свие в края на тази или в началото на следващата година. 

От своя страна, Рик Райдър, който е главен инвестиционен директор на подразделението за активи с фиксирана доходност на BlackRock, посочва, че през последните седмици е все по-песимистично настроен по отношение на състоянието на икономиката на САЩ. Той отбелязва, че забавянето ѝ вече е започнало. 

"Не мисля, че можете да отпишете рецесията", отбелязва Райдър. Фондът BlackRock управлява активи на стойност от 9,4 трлн. долара. 

Подразделенията, управлявани от двамата инвестиционни директори, са закупили значителен обем от американски държавни ценни книжа, тъй като предполагат, че те "ще се представят добре" при отслабване на икономиката на САЩ. Освен това и двамата мениджъри очакват да се понижи стойността на щатския долар, посочва FT.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Пак ли бе.Как не им омръзна...Явно разчитат да се получи като с разваленият часовник-два пъти в денонощието е точен..Та и те, все някога ще познаят и ще падне голямо тупане в гърдите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още